شناخت کامل متخصص مغز و اعصاب و انواع بیماری هایی که درمان میکند
متخصص مغز و اعصاب پزشکی است که در تشخیص و درمان بیماریهای مغز، نخاع و اعصاب تخصص دارد. بیماریها و مشکلات عصبی تقریبا بر تمامی قسمتهای بدن شما تأثیر میگذارد و هم بزرگسالان هم کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد.
وظیفه متخصص مغز و اعصاب چیست؟
دکتر مغز و اعصاب اختلالات سیستم عصبی را تشخیص میدهد و درمان و مدیریت میکند. یک نورولوژیست از آناتومی، عملکرد و شرایط موثر بر اعصاب و سیستم عصبی شما آگاهی کامل دارد. سیستم عصبی شما مرکز فرماندهی بدن شماست. این سیستم هر چیزی را که فکر میکنید، احساس میکنید و انجام میدهید، کنترل میکند، از حرکت دادن بازو تا ضربان قلبتان.
متخصص مغز و اعصاب کودکان چه کاری انجام میدهد؟
دکتر نورولوژی در زمینه تشخیص، درمان و مدیریت اختلالات سیستم عصبی کودکان از نوزادی تا نوجوانی تخصص دارد. بسیاری از مواردی که این پزشکان درمان میکنند، علاوه بر شرایط ارثی و موارد مربوط به رشد، مانند مواردی است که در بزرگسالان مشاهده میشود.
نورولوژیست در زمینه درمان چه بیماریهایی تخصص دارد؟
دکتر نورولوژی مشکلات مربوط به مغز، نخاع و اعصاب را درمان میکند. تعدادی از متداولترین مشکلات عصبی در افراد که یک متخصص نورولوژی در درمان آنها توانایی دارد، به شرح زیر است:
- بیماری آلزایمر و سایر موارد مربوط به زوال عقل
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (که ALS یا بیماری لو گریگ نیز نامیده میشود(
- آسیب مغزی، آسیب نخاعی یا ناهنجاریهای عروقی
- آنوریسم و ناهنجاریهای شریانی وریدی
- فلج مغزی و اسپاسم
- ضربه مغزی
- آنسفالیت
- صرع
- سندرمهای درد صورت
- سردرد میگرنی
- هیدروسفالی
- مننژیت
- اختلالات سلامت روانی و رفتاری
- اسکلروز چندگانه
- میاستنی گراویس و میوپاتیها
- درد در گردن، کمر و ستون فقرات
- بیماری پارکینسون
- نوروپاتی محیطی
- اختلالات خواب
- سکته
- لرزش یا دیستونی
- تومورهای مغز، ستون فقرات و اعصاب
نورولوژیست چگونه بیماریها را تشخیص میدهد؟
دکتر مغز و اعصاب در مورد سابقه پزشکی، خانوادگی، مصرف دارو و علائم فعلی شما سوال خواهد کرد. آنها همچنین یک معاینه عصبی، از جمله آزمایشات زیر را درباره شما انجام خواهند داد:
- میزان هماهنگی، تعادل، رفلکسها و نحوه راه رفتن
- قدرت عضلانی
- سلامت روان
- بینایی، شنوایی و گفتار
- احساسات
نورولوژیست شما همچنین ممکن است آزمایش خون، ادرار یا سایر مایعات را برای کمک به درک شدت بیماری یا بررسی سطح دارو تجویز کند. آزمایش ژنتیک احتمالا برای شناسایی اختلالات ارثی تجویز خواهد شد. همچنین احتمال دارد برای کمک به تشخیص، تصویربرداری از سیستم عصبی شما نیز انجام شود. متخصص مغز و اعصاب افراد را با داروها، فیزیوتراپی یا روشهای دیگر درمان میکند.
متخصص مغز و اعصاب چه نوع آزمایشهایی را تجویز میکند؟
آزمایشات عصبی رایج عبارتند از:
- آنژیوگرافی: این آزمایش مسدود شدن، آسیب دیدن یا غیرطبیعی بودن رگهای خونی در سر یا گردن شما را نشان میدهد. تشخیص برخی موارد دیگر از قبیل آنوریسم و لخته شدن خون نیز توسط این آزمایش انجام میشود.
- بیوپسی: در این آزمایش بخشی از بافت بدن برداشته میشود. این بخش امکان دارد از بافت عضلانی، عصبی یا مغز برداشته شود.
- بررسی دقیق مایع مغزی نخاعی: در این آزمایش نمونهای از مایعی که مغز و نخاع را احاطه کرده، برداشته میشود. با انجام این آزمایش شواهدی از خونریزی مغزی، عفونت، مولتیپل اسکلروزیس و بیماریهای متابولیک تشخیص داده خواهد شد.
- توموگرافی کامپیوتری:(CT) تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، اشعه ایکس و سونوگرافی.
- الکتروانسفالوگرافی (EEG): متخصصان با کمک این آزمایش نحوه عملکرد سیگنالهای مغز شما را بررسی میکنند تا از این طریق بتوانند تشنج، عفونت(مانند آنسفالیت)، آسیب مغزی و تومورها را تشخیص دهند.
- الکترومیوگرافی(EMG): با استفاده از این تست، عملکرد الکتریکی مغز در بخشهای مختلف بدن مشخص میشود. این آزمایش همچنین به منظور تشخیص دادن اختلالات عصبی و عضلانی در افراد، وارد آمدن فشار بر ریشه عصب نخاعی و موارد مربوط به اختلالات نورون حرکتی از قبیل اسکلروز جانبی آمیوتروفیک استفاده میشود.
- الکترونیستاگموگرافی (ENG): در این روش حرکات غیر ارادی چشم، سرگیجه و اختلالات تعادل مورد بررسی قرار میگیرد. از دیگر موارد قابل تشخیص توسط این آزمایش میتوان به بررسی میزان سرعت سیگنالهای الکتریکی ارسال شده از چشمها و گوشها به پوست اشاره کرد. تشخیص مولتیپل اسکلروزیس، نوروم آکوستیک و آسیب نخاعی نیز توسط این روش قابل تشخیص خواهد بود.
- میلوگرافی: با استفاده از این آزمایش تومورهای نخاعی و فتق دیسک و شکستگی تشخیص داده خواهند شد.
- پلی سومنوگرام: بررسی فعالیت مغز و بدن در زمان خواب از طریق این تست انجام میشود. از سوی دیگر اختلالات خواب نیز توسط آن تشخیص داده میشود.
- توموگرافی گسیل پوزیترون (PET): پزشک با استفاده از این شیوه تصویربرداری میتواند در زمینه تشخیص تومورها یا ارزیابی صرع، زوال عقل و بیماری آلزایمر استفاده کند.
- توموگرافی کامپیوتری گسیل تک فوتون (SPECT): با استفاده از این تست تشخیص تومورها و عفونتها و بررسی محل تشنج، بیماری دژنراتیو ستون فقرات و شکستگیهای استرسی برای پزشک آسانتر خواهد بود.
- ترموگرافی: نورولوژیست با این آزمایش خواهد توانست تغییرات دمای بدن یا برخی از اندامهای فرد را بررسی و سندرمهای درد، اختلالات اعصاب محیطی و فشردهسازی ریشه عصبی را ارزیابی کند.
چه زمانی باید به نورولوژیست مراجعه کرد؟
برخی از علائم رایج که مراجعه به پزشک را برای بیمار ضروری خواهد کرد، عبارتند از:
- اختلالات حافظه یا فراموشی؛
- از دست دادن هوشیاری؛
- تشنج؛
- اختلالات چشایی یا بویایی؛
- مشکلات بینایی؛
- احساس بی حسی و گزگز؛
- عدم تقارن صورت (یک طرف صورت شما با طرف دیگر همخوانی ندارد، مانند افتادگی پلک، یا ناتوانی دل لبخند زدن)؛
- سرگیجه، وزوز گوش و ناشنوایی؛
- مشکل در بلع، گرفتگی صدا، مشکل در بالا انداختن شانه یا چرخاندن گردن، مشکل در حرکات زبان؛
- ضعف عضلانی، گرفتگی عضلات، اسپاسم و پرش؛
- سوزش یا درد شبیه شوک الکتریکی در هر قسمت از بدن؛
- درد گردن یا کمر، سردرد؛
- عدم تعادل در راه رفتن؛
- لرزش؛
- کندی در حرکت.
کلام آخر
متخصص مغز و اعصاب پزشکی است که در تشخیص و درمان بیماریها و شرایطی که بر مغز، نخاع و اعصاب تأثیر میگذارد، تخصص دارد. پزشک نورولوژیست شما را معاینه میکند، دستور آزمایش میدهد، موارد مربوط به بیماری را تشخیص میدهد، مشکلتان را با دارو یا فیزیوتراپی درمان میکند یا شما را به سایر متخصصان، مانند جراح ارجاع میدهد و در صورت لزوم با آنها همکاری میکند. پیش از مراجعه به پزشک موارد ضروری را یادداشت کنید و اطلاعات مربوط به شرایط سلامتی خود را با دکتر در میان بگذارید. هرگز در مطرح کردن سوالات مدنظر خود تردید نکنید. پزشک وظیفه دارد به تشخیص وضعیت شما، درمان یا مدیریت آن به بهترین شکل ممکن کمک و از شما در این راه پشتیبانی کند.
- دکتر آوا حمیدی (مغز و اعصاب (نورلوژی)شیراز)
- دکتر علی نصیری (مغز و اعصاب (نورلوژی)شیراز)
- دکتر مجید پناهنده (مغز و اعصاب (نورلوژی)شیراز)
- دکتر کاوه کشانی (مغز و اعصاب (نورلوژی)شیراز)
- دکتر سجاد امامی (مغز و اعصاب (نورلوژی)شیراز)
- دکتر مانا احمدیان (مغز و اعصاب (نورلوژی)اصفهان)
- دکتر محمدرضا نجفی (مغز و اعصاب (نورلوژی)اصفهان)
- دکتر مسعود اعتمادی فر (مغز و اعصاب (نورلوژی)اصفهان)
- دکتر حمید مهدوی اردکانی (مغز و اعصاب (نورلوژی)اصفهان)
دکتر معصومه دشتی (مغز و اعصاب (نورلوژی)اصفهان)
مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.