علت لکه سیاه روی لثه چیست؟

رنگ لثه در افراد مختلف متفاوت است، اما برخی مواقع فرد با سیاهی یا تیرگی لثه روبرو می شود. باید بدانید که لکه سیاه روی لثه علت های متفاوتی دارد. سیاه شدن لثه اطراف دندان می تواند نشان دهنده مشکل اساسی در سلامت بدن باشد. برهمین اساس فرد باید به دندانپزشک متخصص مراجعه کند تا علت آن مشخص و سپس درمان شود؛ چرا که سیاه شدن لثه می تواند سلامت فرد را تهدید کند. سلامت دهان و دندان برای سلامت عمومی امری ضروری به حساب می آید. لثه ها بافت های مستحکمی هستند که دندان ها را سر جای خود محکم نگه می دارند. لذا باید به سلامت لثه ها توجه خاصی داشت.

مراجعه به دندانپزشک برای تشخیص تغییر رنگ لثه

همان طور که رنگ پوست افراد تفاوت دارد، رنگ لثه ها هم نیز می تواند به طور طبیعی فرق داشته باشد. رنگ لثه ممکن است طیفی از رنگ های صورتی، قرمز تا قهوه ای یا حتی سیاه را شامل شود. اگر با توجه به رنگدانه های پوست خود لثه هایی قهوه ای یا تیره تر دارید، در این صورت جایی برای نگرانی وجود ندارد. همچنین اگر تیرگی لثه در اثر افزایش ملانین باشد، طبیعی بوده و نیازی به درمان نخواهد داشت. ملانین رنگدانه تیره ای بوده که مسئول رنگ پوست شناخته می شود؛ در لثه هم نیز ملانین وجود دارد. رنگ لثه ممکن است در یک طرف بیشتر باشد یا به صورت لکه ای ایجاد شود.

اغلب لثه ها به رنگ صورتی روشن هستند و به همین دلیل سیاه شدن لثه برای افراد مختلف نگران کننده است. به همین دلیل همواره توصیه می شود که پیش از اینکه تغییر رنگ لثه را امری طبیعی تلقی کنید، به یک دندانپزشک مراجعه داشته باشید. یکی از درمان ها جراحی لثه با لیزر است. این امر باید تحت نظر یک متخصص مجرب صورت بگیرد. در غیر این صورت لثه صدمه خواهد دید.

دلایل به وجود آمدن لکه سیاه بر روی لثه

عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن لکه سیاه برروی لثه می شوند. دانستن این علل به فرد کمک می کند که تا با ارزیابی وضعیت خود به یک متخصص مراجعه کنند و آن را از بین ببرد:

سیگار و دخانیات

دود دخانیات یکی از علت های لکه سیاه روی لثه به شمار می آید؛ به این وضعیت، ملانوز سیگاری ها گفته می شود. سلول های اختصاص یافته ای به نام ملانوسیت در بدن وجود دارند که ملانین تولید می کنند. نیکوتین موجود در تنباکو باعث می شود ملانوسیت ها، ملانین بیشتر از حد اعتدال تولید کنند.

در این حالت لثه قهوه ای یا سیاه می شود. تغییر رنگ ناشی از ملانوز، ممکن است به صورت لکه باشد یا تمامی دهان را در بر بگیرد. همچنین سطح داخلی گونه ها یا لب پایینی نیز تغییر رنگ می دهند.

مصرف برخی داروها

ماینوسایکلین (مینوسیکلین) دارویی بوده که برای درمان جوش و آکنه و برخی عفونت ها مانند کلامیدیا استفاده می شود. یک عارضه جانبی نامتداول این دارو، تغییر رنگ لثه است که گاهی اوقات اتفاق می افتد. با مشاهده چنین اتفاقی، پزشک به تعویض دارو خواهد پرداخت.

تتوی آمالگام

تتوی آمالگام (مواد پرکننده دندان به رنگ نقره ای) در اطراف دندانی که پر شده ممکن است ظاهر شود. اثر یا تتوی آمالگام، به صورت یک لکه سیاه، آبی یا خاکستری در داخل دهان از جمله لثه دیده می شود. آمالگام ترکیبی از فلزات بوده که برای پر کردن دندان ها به کار می رود. درصورتی که ذرات این پرکننده دندان جدا شوند، در زیر پوست لثه نمایان خواهند شد. اگر علت لکه سیاه لثه این باشد نیازی به درمان نخواهد بود و هیچ خطری برای سلامتی ندارد.

هماتوم رویشی

هنگامی که دندانی در حال رویش است می تواند باعث به وجود آمدن کیست پر از مایعی شود. بدین شکل که خون با مایع مخلوط شده و لثه سیاه به نظر می رسد؛ این مسئله زمانی رخ می دهد که کیست رویشی در اثر ضربه یا زمین خوردن آسیب ببیند.

هماتوم رویشی در کودکان هم هنگام درآوردن دندان های شیری و دائمی هم ممکن است، رخ دهد. سیاه شدن لثه در نوزادان، اولین علامت دندان در آوردن در آن ها شناخته می شود؛ دندان ها در طول دوره رویش خود لثه ها را قرمز، متورم و در برخی مواقع سیاه می کنند. مشکل سیاه شدن لثه نوزادان بسیار رایج بوده و نباید باعث نگرانی شود. البته برخی اوقات لازم است تا دندانپزشک کیست را با جراحی باز  کند تا امکان درآمدن دندان فراهم شود.

کبودی لثه ها

کبودی لثه ها یکی دیگر از علت های ایجاد لکه سیاه لثه هستند. عواملی مانند زمین خوردن روی صورت، خوردن چیزی با لبه های تیز، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بسیار محکم هم می توانند باعث کبودی لثه ها شوند. در صورت عدم بهبود این کبودی ها ممکن است که فرد ترومبوسیتوپنی داشته باشد.

بیماری نکروز و التهاب لثه (ژنژیویت زخمی نکروزدهنده حاد)

یکی دیگر از علت های لکه سیاه برروی لثه ژنژیویت زخمی نکروزدهنده حاد به حساب می آید. بیماری نکروز یا دهان خندقی یک عفونت لثه است که باعث تب، دردلثه و بوی بد دهان می شود. عفونت لثه یکی از دلایل تیرگی لثه بوده، چرا که یک لایه از بافت های مرده در لثه جمع می شوند.

دهان خندقی حاصل رشد سریع باکتری ها در دهان است و اغلب به دلیل عفونت لثه اتفاق می افتد. این باکتری ها به دلایل مختلفی مانند سیگارکشیدن، ضعیف بودن بهداشت دهان و دندان، استرس، کمبود خواب، رژیم غذایی ناسالم و ایدز در دهان جمع می شوند. دندانپزشک برای درمان نکروز حاد لثه مواردی همچون جرم گیری، آنتی بیوتیک و جراحی بافت های مرده  لثه استفاده خواهد کرد.

سرطان دهان

سرطان دهان هم نقش مهمی در ایجاد لثه های سیاه رنگ دارد. برای تشخیص اینکه آیا لکه ایجاد شده در لثه ها در اثر سرطان است یا خیر باید به پزشک مراجعه شود؛ وی با آزمایشات مختلف و با استفاده از تکنیک های تصویربرداری مانند سی تی اسکن، این موضوع را در فرد بررسی می کند. درصورتی که مشخص شود این لکه سیاه رنگ سرطانی است، پزشک برای جلوگیری از آن به راهکارهای جراحی پناه می برد.

بیماری آدیسون

بیماری آدیسون بر غدد ادرنال که مسئول تولید انواع هورمون ها هستند، تاثیر می گذارد. این اختلال جلوی عملکرد این غدد را می گیرد. با پیشرفت بیماری آدیسون، فرد با تیرگی لثه و لب ها روبرو می شود.. در اصطلاح پزشکی این عارضه، افزایش رنگدانه یا هایپر پیگمنتیشن است. اغلب بیماری آدیسون به دلیل مشکل در عملکرد سیستم ایمنی به وجود می آید؛ این مسئله باعث می شود بدن به غدد آدرنال حمله کرده و به آن ها صدمه برساند. در صورتی که بیماری آدیسون درمان نشود، عوارض شدیدی ایجاد خواهد شد. علائم بحران آدرنال، شامل بی آبی شدید بدن، تنفس سطحی و تند تند، خواب آلودگی و رنگ پریدگی و سردی پوست است.

سندرم پوتز – جگرز

سندروم پوتز- جگرز، باعث ایجاد کک و مک هایی در تمام بدن از جمله لثه ها می شود. این سندروم نوعی بیماری ژنتیکی است که می تواند خطر ابتلا به پولیپ یا سرطان را افزیش دهد. اغلب سندروم پوتز- جگرز در دوران کودکی اتفاق می افتد و با افزایش سن از بین خواهد رفت.

بارداری

برخی خانم ها در دوران بارداری ممکن است لثه هایشان سیاه شود. دلیل این امر افزایش احتمال تجمع باکتری و پلاک بوده که باعث قرمزی و التهاب لثه ها می شود. البته خانم ها می توانند با مراجعه به دندانپزشک برای جرم گیری، تمیز کردن عمیق دندان ها، مراقبت و رعایت بهداشت روزانه  دهان و دندان، از سیاه شدن لثه در بارداری جلوگیری کنند.

علت لکه سیاه روی لثه چیست؟

با از بین بردن سیاهی لثه، سلامت و زیبایی را به خود برگردانید

سیاه شدن لثه علت های مختلفی دارد. برای اینکه به طور دقیق علت ایجاد لکه سیاه روی لثه مشخص شود، باید به یک دندانپزشک مراجعه کنید. درمان تیرگی لثه بستگی به این دارد که چه چیزی باعث آن شده است؛ وضعیت هایی مانند عفونت یا بیماری آدیسون باید تحت درمان دارویی قرار بگیرند. اما برای افرادی که به دنبال بازگشت زیبایی هستند، درمان های زیادی برای از بین بردن لکه سیاه برروی لثه وجود دارد اما باید حتما به یک متخصص مجرب مراجعه کرد.

مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.

دکمه بازگشت به بالا