شیخ لطف الله کیست؟

شیخ لطف الله، عالم برجسته شیعه از جبل عامل لبنان بود که به دعوت شاه عباس اول به ایران آمد. او پس از تحصیل در مشهد و تدریس در قزوین، به اصفهان مهاجرت کرد و شاه عباس به پاس ارادت خود به این دانشمند، دستور ساخت مسجدی را داد که امروزه به نام او، مسجد شیخ لطف الله، در قلب میدان نقش جهان اصفهان می درخشد و نمادی از هنر و معنویت دوران صفوی است.

مسجد شیخ لطف الله، یکی از شاهکارهای بی بدیل معماری و کاشی کاری اسلامی در دوران صفویه، در مرکز تاریخی اصفهان، میدان نقش جهان، خودنمایی می کند. این بنای چشم نواز که با گنبد نخودی رنگ و تزیینات خیره کننده اش شهره است، تنها یک عبادتگاه نیست؛ بلکه تجلی گاه نبوغ هنری و مهندسی معماران ایرانی است. از همان لحظه ورود به این مسجد، بازدیدکنندگان در فضایی از نور، رنگ و نقوش غرق می شوند که هر بیننده ای را به تحسین وا می دارد. این اثر ارزشمند نه تنها به دلیل زیبایی های بصری، بلکه به خاطر داستان ها و ویژگی های منحصربه فردش، همچون عدم وجود مناره و راهروی پیچیده ورودی، از دیگر مساجد متمایز شده و به یکی از مهم ترین جاهای دیدنی اصفهان تبدیل شده است.

معرفی مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف الله، نگین درخشان میدان نقش جهان اصفهان، بنایی است که هنر و معماری دوره صفوی را به اوج شکوه و زیبایی می رساند. این مسجد باشکوه که در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ شمسی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، قرن هاست که در ضلع شرقی میدان و روبروی کاخ عالی قاپو، نگاه گردشگران داخلی و خارجی را به خود جلب می کند. استاد محمدرضا اصفهانی، معمار چیره دست عصر صفوی، با اجرای سبک معماری اصفهانی در این بنا، شاهکاری خلق کرده که حتی خبرگزاری اسپوتنیک آن را یکی از هفت عجایب ناشناخته و برترین سازه های دیدنی جهان برشمرده است.

این مسجد تفاوت های چشمگیری با سایر مساجد ایرانی دارد؛ از جمله بارزترین آن ها می توان به عدم وجود مناره و حیاط چهار ایوانی اشاره کرد که بر خاص بودن و انحصاری بودن آن صحه می گذارد. نقشه این مسجد با مهارتی بی نظیر طراحی شده و اندازه ها در آن به کمال تناسب رسیده اند، به طوری که هیچ نقطه ضعفی در آن به چشم نمی خورد. یکی از ویژگی های جذاب مسجد شیخ لطف الله، همانند بسیاری از مساجد اصفهان، پدیده انعکاس هفت باره صدا است که به جذابیت های بی بدیل آن می افزاید. کتیبه ها و خطوط زیبای داخل مسجد نیز که اثر هنرمندانه دو خطاط برجسته عصر شاه عباس، یعنی علیرضا عباسی و باقر بنا هستند، جلوه ای مضاعف به این بنای تاریخی بخشیده اند. جالب است بدانید که حتی در طراحی باغچه ها و گل کاری های میدان آزادی تهران، از طرح دایره ای گنبد این مسجد الهام گرفته شده، با این تفاوت که معمار آن، حسین امانت، از رخ بیضی برای میدان آزادی استفاده کرده است.

مسجد شیخ لطف الله کجاست؟

مسجد شیخ لطف الله در قلب شهر تاریخی اصفهان و در ضلع شرقی میدان نقش جهان (میدان امام)، روبروی کاخ عالی قاپو واقع شده است. این موقعیت مرکزی و شناخته شده، دسترسی به مسجد را برای بازدیدکنندگان بسیار آسان کرده است. میدان نقش جهان خود یک مجموعه تاریخی و گردشگری بی نظیر است که علاوه بر مسجد شیخ لطف الله، شامل مسجد امام و سردر قیصریه نیز می شود و بازدید از آن، تجربه ای کامل از تاریخ و هنر صفوی را ارائه می دهد.

ساعات بازدید از این مسجد تاریخی معمولاً در نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر و سپس از ۱۴ تا ۱۷ عصر، و در نیمه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۱:۳۰ صبح و از ۱۳ تا ۱۶:۳۰ عصر می باشد. این ساعات به استثنای زمان اقامه نماز ظهر است که مسجد برای عبادت بسته می شود. دسترسی به میدان نقش جهان از طریق وسایل حمل و نقل عمومی و خودروی شخصی به راحتی امکان پذیر است و با توجه به شهرت و اهمیت این مکان، تابلوهای راهنما نیز به وفور در سطح شهر موجود هستند.

تاریخچه مسجد شیخ لطف الله

تاریخچه مسجد شیخ لطف الله به دوران اوج شکوفایی اصفهان در زمان پایتختی صفویان بازمی گردد. در سال ۹۸۲ هجری شمسی، اصفهان به پایتختی برگزیده شد و در این دوره، توسعه گسترده ای در ساخت وسازها از جمله خیابان چهارباغ، میدان نقش جهان و مسجد امام به وقوع پیوست. در همین دوران، شاه عباس اول، دستور ساخت مسجد شیخ لطف الله را صادر کرد. این مسجد بر ویرانه های مسجدی قدیمی تر در همین محل بنا نهاده شد و مسئولیت ساخت آن به معمار برجسته، محمدرضا اصفهانی، سپرده شد.

محمدرضا اصفهانی با مهارتی بی نظیر، در مدت زمان ۱۸ سال، بنایی حیرت انگیز را به اتمام رساند. مسجد شیخ لطف الله، برخلاف دیگر مساجد عمومی، صرفاً برای عبادت شاه عباس و خانواده سلطنتی او در نظر گرفته شده بود و ورود مردم عادی به آن ممنوع بود. روایت ها حاکی از آن است که شاه عباس از زمان افتتاح مسجد در سال ۹۹۸ شمسی تا پایان عمر خود، هر روز در این مسجد به عبادت می پرداخته است. اگرچه اطلاعات دقیق و کاملی از سرنوشت این مسجد در گذر زمان در دست نیست، اما منابع تاریخی اشاره دارند که در دوره صفوی، این مسجد با اسامی دیگری نظیر ملا فتح الله و صدر نیز شناخته می شده که بعدها دوباره به نام شیخ لطف الله بازگشته است. بازسازی های مهمی نیز در این بنا صورت گرفته؛ بر اساس نوشته های آرتور پوپ، ایران شناس آمریکایی، او از رضا شاه خواست تا دستور مرمت مسجد را بدهد و با موافقت وی، طرح های اصلی و کاشی های سردر و گنبد در سال ۱۳۱۵ شمسی توسط اداره باستان شناسی بازسازی شدند که کتیبه نمای خارجی گنبد نیز گواه این مرمت است.

معماری مسجد شیخ لطف الله

معماری مسجد شیخ لطف الله، نمونه ای درخشان و بی نظیر از شیوه اصفهانی در معماری اسلامی ایران است که نبوغ و خلاقیت معماران این دوره را به زیباترین شکل ممکن به نمایش می گذارد. در میان تمامی اجزای این بنا، گنبد آن به دلیل زیبایی خیره کننده و طراحی منحصربه فردش، شهرت جهانی دارد و به حق یکی از زیباترین گنبدهای دنیا محسوب می شود. یکی از نکات جالب توجه در معماری این مسجد، عدم وجود شبستان ورودی معمول در مساجد است. در اغلب مساجد، پس از عبور از پله ها، وارد یک صحن ورودی می شوید که به فضای اصلی گنبد منتهی می شود؛ اما در مسجد شیخ لطف الله، این صحن یا شبستان ورودی حذف شده است.

این تصمیم معماری با هدف حفظ اصل تقارن و هماهنگی با میدان نقش جهان و به ویژه کاخ عالی قاپو که روبروی مسجد قرار دارد، اتخاذ شده است. موقعیت قرارگیری مسجد، امکان ایجاد حیاط یا صحنی رو به قبله را محدود می کرد و از این رو، معماران با چرخشی ماهرانه در راهروی ورودی، این مشکل را حل کرده اند. در طراحی کلی مسجد، از نسبت طلایی به شکلی هنرمندانه برای برقراری تناسب کامل میان اجزای بنا استفاده شده است. موقعیت شبستان اصلی در ارتباط با ورودی، با روش های دقیق هندسی تعیین شده که نشان دهنده تسلط عمیق معماران به اصول ریاضی و زیبایی شناسی است. این دقت و ظرافت در هر گوشه از مسجد، از ورودی گرفته تا شبستان اصلی، به وضوح قابل مشاهده است و هر بیننده ای را تحت تأثیر قرار می دهد.

ورودی مسجد

فضای جلوی ورودی مسجد شیخ لطف الله از ضلع شرقی میدان نقش جهان آغاز می شود و موقعیت دقیق آن منجر به تقسیم این ضلع میدان با رعایت اصول تناسب طلایی شده است. بخش های شمالی و جنوبی این فضا، و همچنین دیوار رو به میدان غربی مسجد، با کاشی هفت رنگ پوشیده شده اند که جلوه ای بی نظیر به نمای خارجی مسجد می بخشد. پیش از مرمت های اخیر، در زمان نگارش کتاب «آثار ایران» توسط آندره گدار، جلوخان مسجد به رنگ سفید بود؛ زیرا کاشی های آن به دلیل خرابی به زیرزمین منتقل شده بودند. نمای کنونی، حاصل تلاش و زحمت مرمت کارانی است که با دقت فراوان، این زیبایی را بازگردانده اند. کتاب «نصف جهان فی تعریف اصفهان» نیز تأکید می کند که مسجد فعلی، به جز کتیبه سردر که قابلیت مرمت نداشته و تعویض شده، تا پیش از این هیچ عیب و نقصی نداشته است.

کتیبه بالای سردر مسجد، با کاشی معرق به شکلی نواری ممتد، هر سه دیوار آن را دربرگرفته است. این کتیبه بزرگ که به قلم علیرضا عباسی با خط ثلث سفید نگاشته شده، سال ۱۰۱۲ هجری قمری را نشان می دهد. بخش های بالایی سردر با مقرنس ها و کاشی های هفت رنگ و نقوش گل و گلدان تزیین شده اند. بالای این کتیبه و در قوس طاق، مقرنس کاری شمسه با زمینه ای آبی به چشم می خورد و کاشی های فیروزه ای مارپیچی نیز حاشیه قوس اصلی سردر را احاطه کرده اند که زیبایی آن را دوچندان می کند. پس از عبور از چهار پله، به محوطه سردر می رسید که دیوارهای پایینی آن با سنگ مرمر زردرنگ و سکوهایی از همین سنگ در کناره ها مزین شده اند. درب دو لنگه مسجد از چوب چنار یکپارچه ساخته شده که پس از گذشت بیش از ۴۰۰ سال، همچنان پابرجا و مقاوم است. لازم به ذکر است که حوض هشت ضلعی که زمانی در جلوی مسجد قرار داشت، در فاصله سال های ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ شمسی برداشته شده است.

شبستان اصلی

شبستان اصلی مسجد شیخ لطف الله، بی شک نقطه اوج شکوه و زیبایی این بنای تاریخی است که هر بیننده ای را در برابر هنر و معنویت خود مبهوت می کند. این شبستان به شکل یک مربع با اضلاع ۱۹ متر آغاز می شود و با ارتفاع گرفتن، به یک هشت ضلعی تبدیل شده و سپس در ساقه گنبد، به دایره تغییر شکل می دهد. این تبدیل هنرمندانه پلان از مربع به دایره، یکی از ویژگی های مهم و برجسته معماری مسجد شیخ لطف الله است که ریشه های آن به دوران ساسانی بازمی گردد و نمادی از تکامل و نبوغ معماری ایرانی است.

هنگامی که به سقف شبستان نگاه می کنید، هشت طاق جناغی را خواهید دید که گنبد عظیم را برپا نگه داشته اند. این طاق ها با مقرنس های چشمگیر و پیچ های فیروزه ای در لبه های خود، به زیبایی هرچه تمام تر تزیین شده اند که جلوه ای روحانی و باشکوه به فضا می بخشند. در گوشه و کنار این شبستان، تزیینات هنرمندانه ای از نقوش هندسی تا طرح های ظریف گل و بوته، و حتی نقش طاووس، به چشم می خورد که در بخش های پایینی به شکل کاشی هفت رنگ و در بخش های بالایی به صورت کاشی معرق خودنمایی می کنند. در میان این تزیینات چشم نواز، کتیبه هایی با خط نستعلیق و نسخ نیز وجود دارد که این همه زیبایی را تکمیل کرده و پیام های معنوی را در دل هنر جای داده اند. تمامی این عناصر دست به دست هم داده اند تا شبستان اصلی مسجد شیخ لطف الله، تجربه ای بی نظیر از زیبایی، آرامش و شکوه را برای بازدیدکنندگان به ارمغان آورد.

بیشتر بخوانید: تاریخچه باغ جهان نما

جهت بنا نسبت به قبله

در معماری سنتی ایرانی-اسلامی مساجد، معمولاً هنگام ورود به شبستان، افراد به صورت مستقیم در جهت قبله قرار می گیرند. با این حال، در مسجد شیخ لطف الله، این قاعده به شکلی متفاوت و بسیار خلاقانه رعایت شده است. از آنجا که میدان نقش جهان در جهت قبله قرار ندارد، معماران برای تنظیم صحیح جهت گیری مسجد نسبت به قبله، از یک چرخش ۴۵ درجه ای در طراحی استفاده کردند. این چرخش با چنان ظرافت و مهارتی اجرا شده که از نمای بیرونی مسجد، هیچ گونه کجی یا زاویه ای غیرعادی به چشم نمی خورد و بنا کاملاً متقارن و هماهنگ با میدان به نظر می رسد.

ورودی اصلی مسجد در ضلع شرقی میدان نقش جهان و در محور شمالی-جنوبی قرار دارد. معماران نمی توانستند مسجد را به طور مستقیم هم راستا با میدان بسازند؛ چرا که این امر مشکلات فراوانی را در قبله یابی و ساخت محرابی که در جهت جنوب غربی (رو به قبله) باشد، ایجاد می کرد. برای حل این چالش معماری، راهرویی طراحی شد که از ورودی مسجد آغاز شده و تا فضای زیر گنبد امتداد می یابد. این راهرو با یک زاویه ۴۵ درجه ای طراحی شده است. به این ترتیب، در حالی که ظاهر بیرونی مسجد در جهت شمالی-جنوبی میدان است، بخش اصلی و فضای داخلی بنا به درستی در جهت جنوب غربی-شمال شرقی (قبله) قرار گرفته است. این راه حل هوشمندانه، نه تنها مشکل جهت گیری را برطرف کرده، بلکه به ایجاد یک تجربه فضایی منحصر به فرد برای ورود به مسجد نیز کمک شایانی کرده است.

گنبد مسجد شیخ لطف الله

گنبد باشکوه مسجد شیخ لطف الله، یکی از چشمگیرترین و زیباترین گنبدهای جهان به شمار می رود که با طراحی دو پوسته پیوسته خود، نمادی از نبوغ معماری صفوی است. ارتفاع راس این گنبد تا سطح زمین حدود ۳۲ متر، دهانه آن ۱۲ متر و قطر بیرونی آن ۲۲ متر است. این گنبد در مقایسه با گنبدهای سایر مساجد، ارتفاع کمتری دارد که ساخت آن را دشوارتر می ساخته است. معمار بنا، محمدرضا اصفهانی، برای تحمل وزن و فشار عظیم گنبد، دیوارهای مجاور را به صورت قطور و مستحکم بنا کرده بود تا پایداری سازه تضمین شود.

گنبد مسجد بر روی هشت طاق جناغی قرار گرفته است و در بالای این طاق ها، ۱۶ پنجره مشبک با فواصل ۱۷۰ سانتی متری از یکدیگر به چشم می خورند. این پنجره ها علاوه بر کمک به تهویه هوا، با نقوش اسلیمی تزیین شده اند و نقش مهمی در نورپردازی غیرمستقیم و شکست نور دارند، به طوری که در طول روز، پرتوهای خورشید به زیبایی وارد مسجد شده و فضایی روحانی و دلنشین ایجاد می کنند. در فاصله بین این پنجره ها، کتیبه هایی مزین به آیات سوره های نصر و جمعه و دیگر آیات قرآنی تعبیه شده است. دو کتیبه دیگر نیز به خط رضا عباسی در ساقه گنبد وجود دارد که با نقوش گل و بوته و کاشی های آبی، از زیباترین کاشی کاری های معماری ایرانی محسوب می شوند.

یکی از جالب ترین بخش های گنبد مسجد شیخ لطف الله، مرکز داخلی آن است که از نقوش لوزی شکل گرفته و با تابش نور، به شکل پرهای طاووس نمایان می شود. این نقش هنرمندانه، با تغییر جهت تابش نور در طول روز، به آرامی باز و بسته می شود، که اوج ظرافت و خلاقیت معماران را به نمایش می گذارد.

این ۳۲ نقش لوزی به گونه ای در کنار هم قرار گرفته اند که هرچه به سمت مرکز گنبد پیش می روند، کوچک تر می شوند و با این روش، ارتفاع گنبد بیشتر به نظر می رسد. کاشی های معرق به کار رفته در داخل گنبد نیز، زیبایی آن را دوچندان کرده اند و با تابش نور خورشید، جلوه ای بسیار زیبا پیدا می کنند. این زیبایی خیره کننده به دلیل ارتفاع مناسب زیر گنبد است؛ اگر ارتفاع بیشتر بود، نور به کاشی ها نمی رسید و چنین اثری خلق نمی شد. بخش بیرونی گنبد نیز در زمان های مختلف روز، رنگ های متنوعی به خود می گیرد؛ از صورتی در سپیده دم گرفته تا کرم در ظهر و آجری در هنگام غروب. طرح گنبد به شکل یک ستاره هشت گوش ساخته شده که با شیب ملایمی به راس گنبد منتهی می شود. بدنه خارجی گنبد نیز با کاشی معرق با زمینه نخودی رنگ مزین شده و در قسمت پایین آن، کتیبه هایی از سوره های قرآن به خط ثلث روی زمینه لاجوردی نقش بسته است. یک ستاره هشت گوش در بالاترین نقطه گنبد و خطوط اسلیمی باشکوهی روی بدنه آن، زیبایی این شاهکار معماری را تکمیل می کنند.

محراب مسجد شیخ لطف الله

محراب مسجد شیخ لطف الله، همچون سایر بخش های این بنای بی نظیر، خود شاهکاری از هنر و معماری است که با کاشی کاری های معرق و مقرنس های ظریف خود، چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. این محراب دارای طاقی دندانه دار است که با مقرنس های صدفی و نقوش گیاهی زیبا مزین شده و نقوش اسلیمی نیز بر فراز آن به چشم می خورند. رنگ های دلنشین به کار رفته و استفاده هنرمندانه از نقوش و خطوط تزیینی، محراب را به یکی از جذاب ترین و معنوی ترین بخش های مسجد تبدیل کرده است.

اما زیبایی محراب تنها به تزیینات آن محدود نمی شود. منفذی که بالای ورودی به شبستان قرار دارد، نور را به شکلی هنرمندانه به سمت محراب هدایت می کند و این نورپردازی هوشمندانه، جلوه ای دوچندان به فضای معنوی محراب می بخشد. در داخل محراب، دو لوح با عبارت «عمل فقیر حقیر محتاج بر رحمت خدا محمدرضا ابن استاد حسین بنای اصفهان» به چشم می خورد که نشان دهنده نام معمار بزرگ این بنا، استاد محمدرضا اصفهانی، است. علاوه بر این، کتیبه هایی در اطراف محراب با خط زیبای علیرضا عباسی وجود دارد که حاوی روایاتی از پیامبر اکرم (ص) و امام ششم (ع)، و همچنین اشعاری منتسب به شیخ بهایی هستند. این کتیبه ها نه تنها ارزش هنری دارند، بلکه عمق معنوی و فرهنگی این شاهکار معماری را نیز نمایان می سازند.

راهروی زیرزمینی مسجد شیخ لطف الله

بر اساس شواهد و روایات تاریخی، در زیر میدان نقش جهان، راهرویی زیرزمینی وجود داشته که کاخ عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله را به یکدیگر متصل می کرده است. این راهروی مخفی، با توجه به اینکه مسجد شیخ لطف الله عمدتاً برای استفاده بانوان دربار صفوی طراحی شده بود، به آن ها امکان تردد خصوصی و امن بین کاخ و مسجد را می داده است. گفته می شود که شیخ لطف الله نیز در این مسجد به آموزش مسائل شرعی به زنان صفوی می پرداخته است، که این راهرو اهمیت ویژه ای برای این منظور پیدا می کرد.

امروزه، به دلیل ساخت حوض بزرگ در مرکز میدان نقش جهان، اتصال این دو بخش از راهروی زیرزمینی قطع شده است. با این حال، کارشناسان میراث فرهنگی بر این باورند که امکان احیای این گذرگاه تاریخی وجود دارد، مشروط بر آنکه حوض میانی میدان جمع آوری شود. احیای این راهرو می تواند ابعاد جدیدی از تاریخ و کاربرد این مسجد را روشن سازد و تجربه بازدیدکنندگان را از این مجموعه تاریخی غنی تر کند. این راهرو، نمادی از ارتباطات پنهان و کارکردهای خاصی است که در معماری دوران صفوی برای دربار و خانواده سلطنتی در نظر گرفته می گرفته است.

نور در مسجد شیخ لطف الله

مکانیسم نورپردازی در مسجد شیخ لطف الله، خود گواه تسلط بی نظیر محمدرضا بنا اصفهانی، معمار این اثر، بر مبحث نور و پیچیدگی های آن است. نورپردازی این مسجد تفاوت های اساسی با دیگر مساجد دارد و فضایی روحانی و منحصر به فرد را خلق می کند. معمار با قرار دادن دو پنجره مشبک در زیر گنبد، به گونه ای که سوراخ های آن ها دقیقاً مقابل هم نیستند، باعث دو بار شکست نور قبل از ورود به فضای داخلی مسجد شده است. این شکست نور، تیزی و برندگی پرتوهای خورشید را می گیرد و نوری نرم، لطیف و پراکنده را به داخل مسجد هدایت می کند که با فرم گنبد، خطوط منحنی نقوش و رنگ های ملایم آبی سازه در تناسبی کامل قرار دارد.

بهنام تاجمیر ریاحی، فیلم بردار و نورپرداز، که تحقیقات گسترده ای روی اهمیت نور در این مسجد انجام داده است، توضیح می دهد که به دلیل نور شدید میدان نقش جهان در بیرون، مردمک چشم تنگ می شود. هنگام ورود به راهروی کم نور مسجد، به دلیل شوک بصری، چشم ابتدا نمی تواند تاریکی را تحمل کند و چیزی جز سیاهی دیده نمی شود. دالان ورودی تاریک مسجد به مردمک چشم فرصت می دهد تا به تدریج گشاد شده و با محیط کم نور داخلی وفق یابد. پس از این تطبیق، بازدیدکننده وارد راهروی دوم می شود که نوری ملایم از پنجره مشبک سمت چپ آن، چشم را برای دیدن جزئیات آماده می کند. در نهایت، با رسیدن به ورودی فضای زیر گنبد، چشم به تاریکی عادت کرده و آماده درک کامل زیبایی ها و بازی نور و تاریکی در کاشی کاری ها و نقوش بی بدیل مسجد می شود.

جالب توجه است که آیات قرآنی حک شده بر دیواره بیرونی مسجد کاملاً در تناسب با زوایای تابش نور خورشید طراحی شده اند؛ به طوری که در هر ساعت از روز، نور آفتاب بر روی آیه متفاوتی می تابد و به این ترتیب، گویی مسجد با نور، آیات الهی را نمایش می دهد.

این طراحی هوشمندانه، نه تنها یک شاهکار بصری است، بلکه تجربه ای حسی و معنوی عمیق را برای هر بازدیدکننده ای رقم می زند و نشان دهنده درک عمیق معمار از تأثیرات روانی و معنوی نور در فضاهای مقدس است. این تعامل پیچیده میان نور، فضا، و هنر، مسجد شیخ لطف الله را به یکی از بی نظیرترین بناهای جهان در زمینه نورپردازی طبیعی تبدیل کرده است.

کاشی کاری مسجد شیخ لطف الله

کاشی کاری مسجد شیخ لطف الله، از جمله شگفتی های بی نظیر معماری عصر صفوی است که از نمای بیرونی مسجد گرفته تا راهرو، شبستان و محراب، هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. ریزه کاری ها و مهارت خاصی که در این کاشی کاری ها به کار رفته است، در کنار رقص نور، جلوه ای بسیار زیبا و خیره کننده ایجاد می کند. تزیینات کاشی کاری داخل مسجد، به ویژه بالاتر از ازاره ها، همگی از نوع کاشی معرق هستند که با دقت و ظرافت فوق العاده ای اجرا شده اند.

بخش های بالایی سردر مسجد، علاوه بر مقرنس کاری های زیبا، با کاشی های هفت رنگ بی نظیر و نقوش گل و گلدان تزیین شده اند. کتیبه بزرگی از کاشی لاجوردی معرق در قسمت میانی سردر وجود دارد که خط زیبای علیرضا عباسی به خط ثلث سفید روی آن نقش بسته است. با قدم گذاشتن به راهروی مسجد، صحنه ای دیگر از کاشی های هفت رنگ به چشم می خورد که رنگ غالب آن ها آبی و سبز است و با نقوش اسلیمی و هندسی، فضایی دلنشین را به وجود می آورند. شبستان اصلی نیز مملو از تزیینات کاشی کاری است؛ به هر طرف که سر بچرخانید، کاشی های هفت رنگ و معرقی را خواهید دید که هوش از سرتان می برند. کاشی های فیروزه ای مارپیچی در لبه طاق ها و در ساقه گنبد، نقطه اوج این ماجرا هستند که شکوه شبستان را بیشتر و بیشتر می کنند و سوژه ای بی نظیر برای عکاسی به شمار می روند.

نمی توان از این مسجد سخن گفت و اشاره ای به محراب دیدنی آن نکرد که به واسطه کاشی کاری های معرق و مقرنس های ظریف، نگاه ها را به خود جذب می کند. داخل و خارج از گنبد مسجد نیز کاملاً با کاشی های معرق پوشیده شده است. استفاده از نور طبیعی و رنگ های زیبا در داخل گنبد، به خصوص، آن را از سایر مساجد شهر متمایز کرده است. این گنبد که تنها گنبد نخودی رنگ عصر صفوی محسوب می شود، در طول روز رنگ آن تغییر کرده و در هر بازه زمانی، جلوه ای متفاوت پیدا می کند. در قسمت پایینی گنبد نیز کتیبه هایی از آیات قرآنی با کاشی سفید معرق بر زمینه لاجوردی دیده می شود که زیبایی و معنویت این شاهکار هنری را تکمیل می کنند.

مرمت مسجد شیخ لطف الله

مرمت گنبد مسجد شیخ لطف الله در سال های اخیر با انتقادهای متعددی مواجه شد، به دلیل اینکه دو بخش مرمت شده آن برجسته تر از سایر قسمت ها به نظر می رسید و تفاوت رنگی محسوسی با بخش های دیگر داشت. با این حال، معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از این پروژه دفاع کرده و تأکید کرده است که این مرمت با برنامه ریزی دقیق و کاملاً علمی پیش رفته است. فریبا خطابخش، مدیر پایگاه جهانی میدان نقش جهان نیز در این باره توضیح داده بود که در فروردین ماه ۱۳۹۷، قسمتی از گریو (پایه) گنبد که مربوط به دوره پهلوی بود، دچار ریزش شد و بررسی ها نشان داد که زیرسازی این بخش با مشکل مواجه شده است.

وی افزود که باران بر روی بنای تاریخی می ریزد و مصالح آب را جذب می کنند، سپس در طول شب با سرد شدن هوا، آب یخ می زند و یخ زدگی باعث آسیب دیدن مصالح زیرین و رویی کار می شود. برای مرمت گریو، تمامی قطعات کاشی شماره گذاری شدند و قالب کتیبه و گریو گنبد تهیه شد. کاشی ها پس از شماره گذاری، تمیزکاری، اسیدزدایی و شست وشو، دقیقاً بر روی قالب و مطابق با طرح اصلی در جای خود قرار گرفتند. مهدی رضایت، پیمانکار پروژه مرمت نیز اظهار داشت که تضاد رنگی میان قسمت های مرمت شده و سایر بخش ها، با بارش باران به تدریج برطرف می شود. وی توضیح داد که برای جلوگیری از نفوذ آب، از دوغاب برای پر کردن ترک های گنبد استفاده شده بود و امکان شست وشوی آن در زمان مرمت وجود نداشت؛ بنابراین، با چندین بار بارندگی، ذرات روی کاشی ها شسته شده و رنگ ها براق تر و یکدست تر خواهند شد. این توضیحات نشان می دهد که فرآیند مرمت، هرچند با چالش هایی همراه بوده، اما با رویکردی تخصصی و با هدف حفظ اصالت بنا صورت گرفته است.

عکس های مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف الله، با معماری خیره کننده و کاشی کاری های بی نظیرش، سوژه ای فوق العاده برای عکاسان و علاقه مندان به هنر و تاریخ است. هر گوشه از این بنا، از جزئیات ظریف کاشی کاری ها و مقرنس ها گرفته تا بازی نور و رنگ در گنبد و محراب، فرصت های بی شماری را برای ثبت تصاویری دلنشین و ماندگار فراهم می آورد. عکس های این مسجد نه تنها زیبایی های بصری آن را به نمایش می گذارند، بلکه می توانند حس و حال معنوی و آرامش بخش فضای داخلی آن را نیز به بیننده منتقل کنند. از تصاویر نمای خارجی که تغییر رنگ گنبد را در ساعات مختلف روز نشان می دهند تا عکس های داخلی که جزئیات نقش طاووس در مرکز گنبد یا کتیبه های نفیس را به تصویر می کشند، هر کدام گوشه ای از عظمت این شاهکار معماری را روایت می کنند.

بسیاری از وب سایت های گردشگری و هنری، گالری های عکس جامعی از مسجد شیخ لطف الله ارائه می دهند که به بازدیدکنندگان مجازی اجازه می دهد تا قبل از سفر، با جنبه های مختلف این بنا آشنا شوند و پس از بازدید نیز، خاطرات خود را مرور کنند. این عکس ها نه تنها برای گردشگران، بلکه برای پژوهشگران معماری و تاریخ نیز منبعی ارزشمند به شمار می آیند که به درک بهتر از سبک اصفهانی و هنر صفوی کمک می کنند. هر فریم از تصاویر این مسجد، گواه بر این حقیقت است که مسجد شیخ لطف الله نه تنها یک بنای تاریخی، بلکه یک اثر هنری زنده و پویاست که با گذشت زمان، همچنان الهام بخش و شگفت انگیز باقی می ماند.

فیلم مسجد شیخ لطف الله

مشاهده مسجد شیخ لطف الله از نزدیک، تجربه ای بی بدیل است، اما تماشای فیلم ها و مستندهای تهیه شده از این بنا، می تواند ابعاد دیگری از زیبایی و عظمت آن را به نمایش بگذارد. فیلم های مسجد شیخ لطف الله اغلب به بررسی جزئیات معماری، کاشی کاری ها، و نورپردازی منحصربه فرد آن می پردازند. این ویدئوها می توانند حرکت نور خورشید بر روی نقوش داخلی گنبد را به تصویر بکشند که چگونه نقش طاووس در مرکز گنبد با تغییر ساعت روز، زنده می شود و پرهایش باز و بسته به نظر می رسند. همچنین، فیلم ها می توانند تجربه عبور از راهروی پیچیده و کم نور ورودی را به خوبی شبیه سازی کنند و حس ورود از فضای پرنور میدان نقش جهان به محیط آرام و روحانی داخل مسجد را به بیننده منتقل سازند.

مستندهای تخصصی نیز به تحلیل عمیق تر جنبه های فنی و هنری این شاهکار عصر صفوی می پردازند. این فیلم ها ممکن است شامل مصاحبه با کارشناسان معماری اسلامی، تاریخ دانان و مرمت گران باشند که به توضیح رازهای نهفته در پس طراحی و ساخت این مسجد می پردازند. برای کسانی که امکان بازدید حضوری ندارند، یا حتی برای کسانی که می خواهند قبل یا بعد از بازدید، درک عمیق تری از این بنا پیدا کنند، تماشای فیلم های مسجد شیخ لطف الله توصیه می شود. این محتواهای بصری، به بهترین شکل ممکن، عظمت، ظرافت و معنویت این اثر تاریخی را به تصویر می کشند و به عنوان یک مکمل ارزشمند برای مقالات و عکس ها عمل می کنند.

چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد؟

عدم وجود مناره در مسجد شیخ لطف الله، یکی از ویژگی های بارز و متمایزکننده آن از سایر مساجد اسلامی است. این موضوع به کاربری خاص مسجد بازمی گردد؛ زیرا این مسجد صرفاً برای عبادت و آموزش شاه عباس و خاندان سلطنتی ساخته شده بود و مورد استفاده عموم مردم قرار نمی گرفت. بنابراین، نیازی به مناره برای اقامه اذان یا راهنمایی مردم به سمت مسجد احساس نمی شد. همچنین، برخی روایات دیگر نیز دلایلی نظیر نمادگرایی (گنبد به عنوان نماد زن و مناره به عنوان نماد مرد، و اختصاصی بودن مسجد برای زنان) یا حفظ دید عالی قاپو را مطرح کرده اند، هرچند این دلایل قطعی نیستند.

گنبد مسجد شیخ لطف الله چه ویژگی هایی دارد؟

گنبد مسجد شیخ لطف الله، شاهکاری بی نظیر با رنگ نخودی منحصربه فرد است که در طول روز رنگ آن تغییر می کند. این گنبد دو پوسته پیوسته، دارای ارتفاع ۳۲ متر و دهانه ۱۲ متر است. برجسته ترین ویژگی آن، نقش طاووس در مرکز داخلی گنبد است که از ۳۲ نقش لوزی تشکیل شده و با تابش نور خورشید، پرهای طاووس به نظر می رسد که به آرامی باز و بسته می شوند. این اثر هنری، اوج نبوغ نورپردازی و کاشی کاری معرق دوران صفوی را به نمایش می گذارد.

نور چه تاثیری در معماری مسجد شیخ لطف الله دارد؟

نور در معماری مسجد شیخ لطف الله نقشی حیاتی و هنرمندانه ایفا می کند. معمار با طراحی هوشمندانه پنجره های مشبک و راهروی ورودی، نور خورشید را دو بار شکسته و نوری نرم و روحانی را به داخل مسجد هدایت می کند. این نورپردازی ملایم، با کاشی کاری ها و نقوش مسجد در هم آمیخته و جلوه ای سحرآمیز ایجاد می کند. تغییر رنگ گنبد در ساعات مختلف روز و تابش نور بر آیات قرآنی دیواره ها، همگی نشان دهنده تسلط معمار بر مبحث نور و استفاده از آن برای خلق فضایی معنوی و بصری بی نظیر است.

دکمه بازگشت به بالا