چطور فیبروم رحم را شناسایی کنیم؟ + 3 راه درمان

چطور فیبروم رحم را شناسایی کنیم؟ + 3 راه درمان

فیبروم رحم نوعی توده شایع غیرسرطانی است که در داخل یا روی رحم رشد می کند. بسیاری از زنان مبتلا به آن علائمی ندارند؛ اما بعضی از آن ها با مشکلاتی مثل خونریزی شدید قاعدگی، کمردرد، درد حین رابطه جنسی و تکرر ادرار مواجه می شوند. فیبروم های کوچک معمولا نیازی به درمان ندارند؛ اما فیبروم های بزرگ را می توان به کمک دارو یا عمل جراحی برطرف کرد. اگر می خواهید بدانید فیبروم رحم چیست و به چه شکلی درمان می شود، مطالعه این مقاله به شما کمک خواهد کرد.

فیبروم رحم چیست؟

فیبروم ها تومورهای عضلانی هستند که در دیواره رحم رشد می کنند. اصطلاح پزشکی دیگری که برای آن به کار می رود، لیومیوم یا میوم است. فیبروم ها تقریبا همیشه خوش خیم و غیرسرطانی هستند و می توانند به صورت تومور منفرد یا خوشه ای رشد کنند. یک فیبروم ممکن است از یک میلی متر تا بیست سانتی متر رشد کند. البته در موارد نادری فیبروم ها می توانند بزرگ تر از این هم شوند.

با این که فیبروم رحم یک بیماری شایع در زنان است، اما افراد مبتلا به فیبروم های کوچک اغلب هیچ علائم غیرعادی حس نخواهند کرد. از هر 350 فرد مبتلا به فیبروم، یک نفر ممکن است به بدخیمی دچار شود؛ در واقع تغییر یک فیبروم خوش خیم به یک تومور سرطانی بدخیم بسیار نادر است. با این حال به نظر می رسد افرادی که دارای رشد سریع فیبروم های رحمی هستند یا در دوران یائسگی به آن مبتلا می شوند، باید به سرعت مورد ارزیابی های دقیق پزشکی قرار گیرند.

درمان فیبروم رحم

در حال حاضر راهکارهای مختلفی برای درمان فیبروم رحم وجود دارد. پزشکان با توجه به وضعیت بیمار، اندازه فیبروم، محل و سرعت رشد آن می توانند انواعی از درمان های دارویی یا جراحی را تجویز کنند. انواع روش های مورد استفاده برای درمان فیبروم رحم عبارتند از:

مواد خوراکی از بین برنده فیبروم رحم

همه فیبروم های رحمی برای درمان به روش های تخصصی و دارو نیاز ندارند. پزشکان می گویند که فیبروم های کوچک را می توان به کمک اصلاح سبک زندگی یعنی تغذیه مناسب، ورزش و کنترل وزن کنترل کرد. بعضی از مواد خوراکی که از آن ها برای کمک به کنترل فیبروم رحم استفاده می شود شامل موارد زیر هستند:

  • غذاهای غنی از فلاونوئیدها مثل انواع توت
  • ماهی های چرب مثل سالمون و خال مخالی
  • سویا و محصولا تهیه شده از آن
  • چای سبز
  • گیاهان حاوی رسوراترول مثل زغال اخته، تمشک و انگور
  • کورکومین که ماده موثره موجود در زردچوبه است
  • سبزیجات چلیپایی از جمله کلم بروکلی، تربچه، شلغم و کلم پیچ
  • آناناس
  • سیر
  • میوه های حاوی کارتنوئید از جمله هویج، کدوتنبل، زردآلو و…

درمان فیبروم رحم با عسل

رژیم های غذایی، درمان های طبیعی و داروهای بدون نسخه فیبروم ها را درمان نمی کنند؛ بلکه می توانند در پیشگیری از بروز فیبروم یا بزرگ شدن آن ها نقش داشته باشند. طب سنتی از عسل به عنوان یک راه کوچک شدن فیبروم نام می برد. این طب معتقد است که ساخت معجون حاوی عسل و تره فرنگی، عسل و چغندر و عسل به همراه سیاهدانه می تواند در کنترل فیبروم های رحمی نقش داشته باشد.

البته هیچ تضمینی برای استفاده از این روش ها وجود ندارد. به همین دلیل به همه کسانی که فیبروم رحمی دارند توصیه می شود که از پزشکان متخصص زنان راهنمایی بگیرند. اگر به پزشک متخصص دسترسی ندارید یا وقت تان برای مراجعه حضوری به پزشکان کافی نیست، می توانید از دکتر زنان آنلاین «حال» کمک بگیرید.

درمان دارویی فیبروم

داروهای هورمونی که چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند و در کنترل علائمی مثل درمان خونریزی شدید قاعدگی و فشار لگن نقش دارند، به درمان فیبروم رحم کمک می کنند. داروهایی مانند آگونیست های هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH)، ترانگزامیک اسید، داروهای ضدبارداری خوراکی و دستگاه های ضدبارداری داخل رحمی (IUD) در درمان این بیماری نقش دارند.

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی هم گاهی برای درمان دردهای ناشی از فیبروم تجویز می شود. الاگولیکس هم یک درمان خوراکی جدید است که از آن برای مدیریت خونریزی های شدید قاعدگی ناشی از فیبروم رحمی استفاده می شود.

درمان فیبروم  با استفاده از عمل جراحی

درمان فیبروم رحم

از عمل جراحی به دو شکل تهاجمی و کم تهاجمی برای درمان فیبروم رحم استفاده می شود. در صورتی که سایر راهکارهای موجود برای درمان موثر نباشد، می توان از روش های زیر کمک گرفت:

  • آمبولیزاسیون شریان رحمی: عوامل آمبولیک به شریان های تامین کننده رحم تزریق می شود تا جریان خون فیبروم ها را قطع کند. این عمل باعث کوچک شدن و رفع فیبروم خواهد شد
  • فرسایش بسامد رادیویی: این روش که به شکل لاپاراسکوپی یا ترانس سرویکال انجام می شود، از طریق انرژی فرکانس رادیویی منجر به از بین رفتن فیبروم های رحمی می شود
  • میومکتومی لاپاراسکوپی یا رباتیک: در این روش کم تهاجمی، پزشک بدون آسیب به رحم، فیبروم ها را برمی دارد
  • میومکتومی هیستروسکوپی: اگر فیبروم ها در داخل رحم باشند، جراح با استفاده از ابزارهایی که از طریق واژن و دهانه رحم وارد می کند به فیبروم ها دسترسی خواهد یافت و آن ها را برمی دارد. در این روش به رحم آسیبی وارد نمی شود
  • ابلیشن آندومتر: این درمان از طریق واردکردن یک ابزار تخصصی به رحم انجام می شود و از طریق گرما، انرژی مایکروویو، آب گرم یا جریان الکتریکی، جریان خونریزی غیرطبیعی رحم را کاهش می دهد. فیبروم های داخل رحمی را هم می توان از این طریق خارج کرد
  • میومکتومی شکمی: اگر فیبروم ها به تعداد زیاد، ابعاد بزرگ یا بسیار عمیق باشند، پزشک برای برداشتن آن ها عمل جراحی باز را تجویز می کند. زخم ناشی از آن می تواند بر باروری بیمار تاثیر بگذارد
  • لاپاراتومی: در این روش، برشی در شکم ایجاد می شود و فیبروم ها از طریق این برش خارج می شوند
  • هیسترکتومی: در این روش، رحم به طور کامل از بدن خارج می شود. اکثر زنان مبتلا به فیبروم می توانند تخمدان های خود را حفظ کنند، اما در زنانی که در سنین یائسگی قرار دارند، بهتر است تخمدان ها را هم خارج کنند. در هر صورت این عمل جراحی به توانایی باردارشدن زنان پایان می دهد

کلام پایانی

فیبروم رحمی عارضه شایعی است. اما بسیاری از زنان از ابتلا به آن بی خبر هستند؛ چون وجود فیبروم در بیش تر موارد بدون علامت است. رشد سریع فیبروم ها و آسیب های ناشی از آن می تواند بر توانایی باروری زنان تاثیر بگذارد یا مشکلات دیگری مثل سقط جنین، زایمان زودرس و… ایجاد کند.

مسلما شناسایی فیبروم ها در مراحل ابتدایی، شانس درمان آن را افزایش می دهد. به همین دلیل تماس منظم با پزشک زنان به همه خانم ها توصیه می شود. اگر امکان مراجعه حضوری به مراکز درمانی را ندارید، می توانید از سرویس مشاوره با پزشک به صورت آنلاین در پلتفرم حال ( مشورپ سابق) استفاده کنید. خدمات آنلاین ارائه شده در سایت پزشکی «حال» (haal.ir) امکان دسترسی آسان به بهترین پزشکان را در منزل برای شما فراهم می کند.

مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.

دکمه بازگشت به بالا