نقش هورمون پرولاکتین در بدن
شیردهی یک دوران بسیار مهم در زندگی هر مادر به شمار می رود و مراقبت های مختلفی برای دستیابی به سلامت مطلوب مادر و نوزاد لازم است. در این مطلب از مطالب پزشکی جدید سایت سیب می بینیم که کدام هورمون باعث ترشح شیر میشود و رابطه هورمون پرولاکتین نرمال و ترشح شیر و همچنین سؤالات رایج در این مورد را بررسی خواهیم کرد.
مقدار هورمون پرولاکتین و ترشح شیر
هورمون ها و مواد مختلفی در بدن در تولید و ترشح شیر نقش دارند. در این بین هورمون پرولاکتین و اکسی توسین نقش و اهمیت ویژه ای دارند.
پرولاکتین از غدۀ هیپوفیز و به شکل ضربانی در طول شبانه روز ترشح می شود. کنترل تولید و ترشح این هورمون تحت تأثیر دوپامین است که از غدۀ هیپوتالاموس ترشح می شود. دوپامین باعث کاهش ترشح پرولاکتین می شود.
پرولاکتین نرمال در زنانی که باردار نیستند حدود 10 الی 25 میکروگرم در دسی لیتر است. این میزان در مردان سالم مقداری کمتر و در حدود 10 الی 20 میکروگرم در دسی لیتر است.
پرولاکتین نرمال و ترشح شیر رابطه ای مستقیم دارند. پرولاکتین بعد از بارداری باعث تداوم تولید شیر می شود. همچنین با اثر مهارکنندگی که دارد از بارداری مجدد می تواند جلوگیری کند.
این هورمون را با عشق مادر به فرزند نیز مرتبط دانسته آمد.
چه مقدار پرولاکتین خطرناک است؟
پرولاکتین همان طور که گفتیم، در افراد سالم و غیرباردار به میزان بسیار کمی ترشح می شود. کمبود این هورمون در زنان شیرده موجب کاهش شیردهی می شود.
حال ممکن است این سؤال پیش بیاید که آیا افزایش غیرطبیعی پرولاکتین دردسرساز است؟ و اینکه چه مقدار پرولاکتین خطرناک است؟
در افراد نرمال میزان پرولاکتین در حدود 10 الی 25 میکروگرم در دسی لیتر است. افزایش این هورمون در بدن افراد می تواند موجب ایجاد علائم و مشکلات مختلفی شود و حتی باعث بروز نازایی شود.
ترشح پرولاکتین ریتم شبانه روزی دارد. بیشترین میزان ترشح این هورمون در مرحلۀ حرکات سریع چشمی در خواب است. یک ساعت بعد از بیدارشدن میزان این هورمون کاهش می یابد و به اندازۀ طبیعی می رسد. به همین منظور برای انجام دادن آزمایش سنجش پرولاکتین، بهتر است فرد ناشتا باشد و یک الی یک ساعت و نیم قبل از انجام دادن آزمایش بیدار شده باشد.
چه چیزهایی موجب افزایش پرولاکتین میشود؟
پرولاکتین در شرایط طبیعی مختلفی ممکن است افزایش یابد که در این شرایط افزایش این هورمون خیلی زیاد نیست و به مقدار کمی افزایش می یابد.
حال ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که، چه چیزهایی موجب افزایش پرولاکتین می شود. در یک سری شرایط طبیعی و غیرطبیعی ممکن است میزان پرولاکتین در خون افزایش یابد. شرایط طبیعی که باعث افزایش پرولاکتین می شوند عبارت اند از:
- بارداری؛
- شیردهی؛
- خواب؛
- تحریک سینه؛
- استرس.
در دوران شیردهی کاهش اضطراب و استرس و همچنین خواب کافی تأثیر بسزایی در تولید پرولاکتین و افزایش شیر دارد. به خانم های شیرده توصیه می شود 8 الی 10 ساعت خواب شبانه داشته باشند.
تحریک سینه نیز با مکیدن نوزاد موجب ترشح پرولاکتین می شود و موجب تولید بیشتر شیر در پستان می شود. بهتر است شیردهی از هر دو سینه باشد. (هر نوبت یک سینه کامل تخلیه شود و در نوبت دیگر شیردهی از سینۀ دیگر استفاده شود.) همچنین باید علاوه بر نوک پستان، ناحیه تیرۀ اطراف پستان نیز در دهان نوزاد باشد تا تحریک کامل صورت گیرد.
علل افزایش غیرطبیعی پرولاکتین
در بعضی موارد نیز به دلایل غیرطبیعی میزان پرولاکتین زیاد می شود. در این شرایط اغلب میزان پرولاکتین بسیار زیاد می شود و موجب بروز علائم مختلف و زیادی می شود. شرایط غیرطبیعی و شایعی که موجب بروز هایپرپرولاکتینمی (افزایش پرولاکتین در خون) می شوند عبارت اند از:
- پرولاکتینوما: پرولاکتینوما نام یک تومور عملکردی غدۀ هیپوفیز است که اغلب موجب تولید بی رویه پرولاکتین می شود و فرد با علائم ناشی از هایپرپرولاکتینمی به پزشک مراجعه می کند؛
- آکرومگالی: آکرومگالی حالتی است که به دلیل افزایش بی رویه هورمون رشد در بدن ایجاد می شود. به دلیل شباهت سلول های تولیدکنندۀ هورمون رشد به سلول های تولیدکنندۀ پرولاکتین ممکن است افزایش پرولاکتین نیز در این بیماران ایجاد شود؛
- نارسایی مزمن کلیوی: در نارسایی کلیوی دفع پرولاکتین کاهش می یابد؛ بنابراین، سطوح این هورمون ممکن است افزایش یابد؛
- پرکاری تیروئید؛
- سیروز کبدی: مقداری از دفع پرولاکتین از طریق کبد انجام می شود، در بیماران سیروز کبدی به دلیل اختلال عملکرد کبد دفع پرولاکتین کاهش می یابد؛
- تشنجات صرعی؛
- مصرف بعضی داروها: مانند مهارکننده های دوپامین (فنوتیازین)، مهارکننده های تولید دوپامین(متیل دوپا)، مواد مخدر، مسدودکننده های کانال کلسیم (دیلتیازم) و….
چه چیزهایی باعث بالا رفتن پرولاکتین می شود؟
در هنگام بارداری رعایت یک رژیم غذایی مناسب می تواند کمک بسزایی به تولید و ترشح شیر کند. مهم ترین مواد غذایی که باعث افزایش ترشح پرولاکتین میشود عبارت اند از:
- غلات: برنج، گندم، اوت میل و…؛
- ماهی های پرچرب: سالمون و ساردین؛
- گوشت قرمز؛
- تخم مرغ؛
- سیب زمینی شیرین؛
- سبزی های با برگ سبز؛
- دانه ها و آجیل ها؛
- حبوبات؛
- زردآلو؛
- خرما؛
- ماست؛
- و….
علائم افزایش هورمون پرولاکتین
باتوجه به اینکه پرولاکتین چقدر و از چه مکانیسمی افزایش یافته است، می تواند علائم بسیار متفاوتی داشته باشد. مهم ترین علامت افزایش پرولاکتین گالاکتوره است. گالاکتوره به معنای خروج شیر از پستان است که ممکن است هم در مردان و هم زنان اتفاق بیفتد. البته بروز این علامت در مردان بسیار ناشایع تر است و مایع ترشحی کمتر به شیر شبیه است.
گالاکتوره ناشی از زیادبودن پرولاکتین اغلب دوطرفه است. سایر علائم افزایش پرولاکتین عبارت اند از:
- پوکی استخوان؛
- خستگی و کاهش انرژی؛
- تغییرات خلق؛
- اضطراب و افسردگی؛
- تحریک پذیری؛
- افزایش موهای زائد در خانم ها؛
- سردرد؛
- نازایی؛
- آمنوره (عدم ایجاد عادات ماهانه)؛
- کاهش میل جنسی؛
- ناتوانی جنسی در مردان؛
- بزرگ شدن پستان در مردان (ژنیکوماستی).
درمان پرولاکتین بالا چیست؟
همان گونه که گفتیم، پرولاکتین بالا در افرادی که باردار نیستند می تواند مشکلات فراوانی ایجاد کند. مهم ترین مرحله برای درمان پرولاکتین بالا یافتن علت افزایش پرولاکتین است.
در شرایطی که تومور و غدد مترشحه پرولاکتین موجب افزایش پرولاکتین شده باشند، درمان غیرفعال کردن یا برداشتن این تومورها از طریق جراحی است.
همان طور که گفتیم، دوپامین باعث مهار ترشح پرولاکتین می شود. داروهایی که عملکرد مشابه دوپامین دارند مانند کابرگولین و برموکریپتین می توانند باعث مهار ترشح پرولاکتین شوند.
کم بودن هورمون پرولاکتین یا هایپوپرولاکتینمی
کم بودن پرولاکتین خون بسیار نادر است و اغلب در افرادی که کم کاری هیپوفیز دارند ایجاد می شود.
کم بودن پرولاکتین اغلب موجب ایجاد علامت خاصی در افراد نرمال نمی شود؛ اما، در زنان شیرده موجب کاهش تولید و وقفه در شیردهی می شود.
همچنین طبق مطالعات انجام شده، افرادی که سطح پرولاکتین پایین دارند ممکن است بیشتر به عفونت های مختلف دچار شوند.
چنانچه درمورد پرولاکتین سؤالی دارید، سؤال خود را در قسمت نظرات مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به سؤال شما پاسخ دهند.
سیدیاسر موسوی نژاد
مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.