نحوه فروش شرکت سهامی خاص

سهام شرکت رکن اصلی تشکیل شرکت و پشتوانه ای برای ادامه حیات و فعالیت های آتی شرکت محسوب می شود به طوریکه یکی از مدارکی که برای ارائه می شود تامین سرمایه اولیه و پرداخت 35 درصد آن و ارائه فیش واریزی است. سهام شرکت در انواع مختلف عرضه شده و قابل انتقال می باشد در این مقاله به نحوه انتقال سهام در شرکت های سهامی می پردازیم.

نحوه انتقال سهام در شرکت با مسئولیت محدود

انتقال سهام در شرکت سهامی خاص

واگذاری یا نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص بنابر دلایل متعددی اتفاق می­افتد؛ به عنوان مثال زمانی که یک یا چند نفر از سهامداران تصمیم به خروج از شرکت و واگذاری سهام خود به اعضای جدید یا اسبق شرکت بگیرند یا زمانی که تمام سهامداران قصد خروج از شرکت و واگذاری امتیاز شرکت به افراد دیگر را داشته باشند؛ در این صورت سهام شرکت نیز باید به اعضای جدید واگذار شود.

نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص در اشکال و انواع مختلفی انجام می شود که عبارتند از:

  • خروج هر یک از شرکاء از هیئت مدیره و قطع همکاری با شرکت و واگذاری سهام وی به سایر اعضا و سهامداران شرکت
  • خروج هر یک از شرکا و وارد شدن فرد جدید و جایگزین شدن بر فرد قبلی و واگذاری سهام به شخص جدید
  • فروش سهام شرکت سهامی خاص و انتقال به سهامدار یا سهامداران جدید

نقل و انتقال سهام در سامانه ثبت شرکتها چه برای شرکت سهامی خاص و چه مسئولیت محدود در جهت تصمیمات خاصی که بعد از معمولا انجام می گیرد که یکی از موارد زیر خواهد بود:

  • انتقال سهام با نام یا سهام بی نام خواهد بود
  • به دلیل افزایش یا کاهش تعداد شرکا خواهد بود
  • یا کاهش آن
  • تغییر سهام شرکت توسط شرکاء و واگذاری آن به یکدیگر
  • واگذاری کل سهام در قالب فروش سهام شرکت سهامی خاص

همانطور که در بالا گفته شد برای نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص باید بعد از تنظیم صورتجلسه شخص واگذار کننده سهام به حوزه مالیاتی خود مراجعه نماید و برگه مفاصا حساب دریافت نماید.

برای دریافت برگه مفاصا حساب باید به میزان 4 درصد میزان سهامی که منتقل می گردد با در همان سازمان به عنوان مالیات نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص پرداخت نماید. به عنوان مثال چنانچه 100 هزار تومان از سهام خود را منتقل می نماید باید 4 هزار تومان در همان سازمان پرداخت نموده تا گواهی مفاصا حساب دریافت دریافت نماید.

ما این فرم نقل و انتقال را برای شما جهت دانلود قرار داده ایم که باید تکمیل و کسانی که قصد واگذاری سهم را دارند خودشان یا وکیلشان به اداره دارایی مراجعه نماییند.

نقل و انتقال سهام در سامانه ثبت شرکتها

در فرآیند نقل و انتقال سهام در سامانه ثبت شرکتها می بایست مراحل ذیل انجام گیرد:

  1. تشکیل ” مجمع عمومی به طور فوق العاده ” جهت تنظیم صورتجلسه نقل و انتقال سهام به این صورت که شخص قدیم …..میزان از سهام خود را به آقای/خانم …. واگذار نمود و از شرکت خارج گردید ( یا سهامش به …. میزان کاهش یافت)
  2. تعیین سمت مدیران و سایر مواردی که با نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص دستخوش تغییر قرار گرفته اند
  3. تییه لیست سهامدارام قبلی همراه تعداد سهام قبلی و میزان سهام جدید در یک جدول که باید کنار صورتجلسه به تایید و امضای سهامداران رسیده باشد
  4. ارائه یک نسخه از صورتجلسه نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص و برگه لیست سهامداران به مراجعه و دریافت برگه مفاصا حساب میزان سهام انتقالی که به میزان 4 درصد از میزان سهامی انتقالی باید به مالیات پرداخت نموده و گواهی بگیرید.
  5. ثبت نقل و انتقال سهام در سامانه ثبت شرکتها
  6. ارسال مدارک به پست از طریق باجه های منتخب پستی
  7. دریافت پیش نویس آگهی و امضا در اداره ثبت و پرداخت حق الثبت
  8. درج آگهی تغییرات سهام در روزنامه رسمی کشور

انواع سهام

سهام را می توان در اشکال و بخش های مختلفی تقسیم کرد و در آن بخش تفکیک کرد که عبارتند از:

  1. سهام از نظر شکل کلی به سهام بانام و سهام بینام تقسیم می شود.
  2. سهام از نظر صاحب سهام و ماهیت آورده ای که دارد به سهام نقدی و سهام غیر نقدی تقسیم می شود.
  3. سهام از نظر حقوقی که بیان کننده صاحب آن در رابطه با سرمایه شرکت باشد به دو نوع سهام عادی و ممتاز تقسیم می شود.
  4. سهام برای اینکه بتواند فعالیت و اداره شرکت را به نحوی کنترل کند به دو نوع سهام مدیریتی و سهام کنترلی تقسیم می شود.

در زمان تاسیس شرکت باید نوع سهام خود را تعیین کنید زیرا نوع سهام در روند و فعالیت های شرکت اهمیت بسزایی دارد. این سهام، ضامن خسارت­هایی است که مدیران در دوران مدیریت خود به شرکت وارد می­کنند و تا زمان پرداخت کامل بدهی مجاز به انتقال آن نیستند

اما انتقال سهام­ های با نام یا بی­نام سهامداران به اعضای جدید و قدیم مانعی ندارد. همچنین اجاره سهام، غیرمجاز اما رهن سهام شدنی است.

چنانچه سهام شما در ردیف سهام­ های قابل انتقال قرار دارد؛ برای طی پروسه فروش سهام شرکت سهامی خاص یا محدود، باید مدارک شناسایی اعضای جدید و قدیم شرکت به همراه روزنامه تاسیس و آخرین تغییرات را آماده کنید.

سهام شرکت در چه مواردی دارای اهمیت است:

  1. افزایش سرمایه
  2. جذب سرمایه گذار و سهامداران
  3. حقوق و اختیارات صاحب سهام را مشخص می کند.

برای روشن تر شدن مطلب مثالی را بیان می کنیم؛ اگر شخصیت و مهارت و تخصص سهامداران برای مدیریت شرکت اهمیت دارد باید سهام شرکت را بانام اعلام و منتشر کند و یا اینکه اگر شخصی از سهامداران ریسک بیشتری را نسبت به سایرین بخواهد بپذیرد باید از نوع سهام ممتاز استفاده کند.

نحوه واگذاری و فروش سهام بانام

شرکا برای انتقال سهام بانام، قبل از هر چیزی باید صورت جلسه­ مجمع عمومی به طور فوق العاده مبنی بر انتقال سهام تنظیم و امضا کنند . سپس با مراجعه به دارایی و پرداخت مالیات انتقال سهام، گواهی پرداخت سهام را دریافت کنند. در مرحله بعد باید گواهی مذکور را به اداره ثبت شرکت­ها تحویل دهند و پس از طی تشریفات اداری، سهام را واگذار نمایند.

نحوه واگذاری سهام بی­نام

انتقال سهام­های بی­نام فقط منوط به تنظیم صورت جلسه انتقال است و از پرداخت مالیات و طی تشریفات اداری معاف می­باشد. با تنظیم صورت جلسه بی­نام کردن سهام ­ها، کار واگذاری آن­ها در کم­ترین زمان ممکن صورت می­گیرد.

در ادامه به نحوه انتقال سهام در شرکت­های مسئولیت محدود و سهامی خاص می­پردازیم. از آن جا که در شرکت های سهامی،سرمایه شرکت وثیقه ی طلب طلبکاران است و شخصیت شرکا در آن اهمیت ندارد، لذا نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص  در آن آزادانه است

نحوه واگذاری سهام در شرکت با مسئولیت محدود

قانونگذار این نوع شرکت­ها را مستلزم می­کند که واگذاری سهم­الشرکه را در دفتر اسناد رسمی به ثبت برسانند. جهت انجام این امر باید دو استعلام از اداره دارایی و اداره ثبت شرکت­ها ارائه دهید.

نحوه واگذاری سهام در شرکت سهامی خاص

پروسه انتقال سهام در شرکت­های سهامی خاص مانند پروسه انتقال سهام­های بانام است. هم واگذارکننده و هم گیرند مشمول قانون پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام هستند.

تفاوت واگذاری سهام در شرکت سهامی خاص با شرکت سهامی عام

سهامداران شرکت­های سهامی عام در حوزه انتقال سهام، تام­الاختیار هستند و نیازی به کسب اجازه از هیئت مدیره یا مجامع عمومی ندارند؛ حتی با قید هیچ بند و تبصره­ای در اساسنامه نیز نمی­توان این آزادی را از سهامداران سلب کرد. در شرکت­های سهامی خاص نیز چنین اختیار تامی وجود دارد اما چون تعداد شرکا در شرکت­های سهامی خاص نسبت به سهامی عام خیلی کمتر است؛ شرکا می­توانند نسبت به ورود و خروج سهامداران حساسیت بیشتری نشان دهند و با قید یک سری بند و تبصره در اساسنامه، واگذاری سهام را محدود کنند.

انتقال قهری سهام

انتقال قهری سهام بنابر دلایلی انجام می­گیرد که در حیطه اختیار و ارده واگذارکننده و گیرنده نیستند. به عنوان مثال بعد از فوت یکی از سهامداران، سهم وی به ورثه می­رسد. در این صورت ورثه بدون اینکه بخواهد یا نخواهد صاحب سهم و حق رای شده و در سود و زیان شریک می­شود.

نقل و انتقال سهام شرکت مسئولیت محدود

فرآیند نقل و انتقال سهام شرکت مسئولیت محدود به شکل زیر می باشد

  1. مراجعه به دفترخانه و تنظیم سند نقل و انقتال سهام بین فروشنده و خریدار
  2. تشکیل مجمع و تنظیم صورتجلسه نقل و انتقال سهام
  3. تعیین سمت مدیران و حق امضا و …
  4. ثبت در سامانه اداره ثبت
  5. ارسال پستی مدارک در قالب ثبت تغییرات شرکت
  6. پیش نویس آگهی تغییرات
  7. پرداخت حق الثبت و امضا توسط شخص امضا کننده دفاتر
  8. درج در روزنامه رسمی

مدارک مورد نیاز برای نقل و انتقال سهام عبارت است از:

1.تشکیل هیئت مدیره و مجمع عمومی فوق العاده
2.ارائه صورتجلسه تنظیم شده که به تایید و امضای تمامی اعضای سهامدار رسیده باشد.
3.ارائه اصل و کپی از مدارک شناسایی مانند شناسامه و کارت ملی تمامی اعضای سهامدار و هیدت مدیره
4.ارائه یکی از روزنامه های رسمی که آگهی های شرکت مانند آگهی تاسیس در آن منتشر می شود.
5.ارائه آخرین تغییرات صورت گرفته در شرکت
6.برگ مفاصا حساب نقل و انتقال سهام از سازمان امور مالیاتی کشور
7.ارائه فهرستی از سهامداران قبلی شرکت و سهامداران جدیدی که اضافه شدند.

 

 

 

دکمه بازگشت به بالا