محصولات دست کاری شده ژنتیکی (GMO) و تاثیرات آنها
در سال های اخیر مصرف محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی در بسیاری از کشورها رایج شده است. اگرچه ادعا می شود که این محصولات کیفیت بهتر و ماندگاری بیشتری دارند و هدف از تولید آن ها کمک به جامعۀ بشری است. متأسفانه در آزمایش ها یی که دانشمندان غیروابسته به کمپانی های تولید کنندۀ این محصولات در طی سال های گذشته انجام داده اند دیده شده که، مضرات این محصولات بر محیط زیست و سلامتی انسان بسیار بیشتر از منافع آن ها است. ازاین رو بر آن شدیم که در این مقاله بررسی کنیم، مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی چیست و در پایان هم می بینیم که Non gmo چیست و به چه مواد غذایی گفته می شود.
اصلاح ژنتیکی چیست و مواد غذایی دستکاری شده ژنتیکی چه غذاهایی هستند؟
بهتر است ابتدا ببینیم که اصلاح ژنتیکی چیست و GMO به چه معناست. واژۀ GMO مخفف عبارت Genetically modified organisms یا مواد غذایی اصلاح شدۀ ژنتیکی است.
در مهندسی پزشکی با اهداف مختلفی سعی می شود با دست کاری ژنتیکیِ محصولات هزینۀ تولید کاهش داده شود و بازدهی آن ها افزایش یابد. برای مثال یکی از تغییراتی که ایجاد می شود، ایجاد مقاومت به سموم آفت کش است تا هنگام سم پاشی محصولِ اصلی آسیب نبیند.
مواد غذایی دستکاری شده ژنتیکی به غذاهایی گفته می شود که یک ژن دست کاری شده به آن ها اضافه یا از آن ها برداشته شود. همچنین گوشت و سایر فراورده های حاصل از حیواناتی که از این محصولات تغذیه کرده اند یا محصولاتی که توسط ارگانیسم های دست کاری شدۀ ژنتیکی تولید شده اند نیز در این گروه قرار می گیرند. برای مثال گاوی که از این محصولات خورده باشد، شیر و مشتقات شیر این گاو نیز به عنوان مواد غذایی دستکاری شده ژنتیکی شناخته می شوند.
سه کمپانی بزرگ تولید کنندۀ این محصولات در جهان مونسانتو، دوپونت و راکفلر هستند. کمپانی مونسانتو علف کش و بذر های مقاوم در مقابل علف کش ها را تولید می کند. یکی از این علف کش ها به نام «گلایفوسیت» است و با هدف از بین بردن علف های هرز در زمین های کشاورزی تولید می شود که این سم را با بذر مقاوم شده به این نوع سم ها به کشاورزان می دهند تا کشاورزان به راحتی به کشت بپردازند. شرکت های تولید کننده ادعا می کنند که این گونه بذرها در مقابل حشرات و آفات مقاوم شده اند؛ اما، مطلبی که «شرکت تست بایوتک» درمورد این سموم منتشر کرد نشان داد که، اکثر آفات در مقابل این سموم مقاوم شده اند و استفاده از این سموم باعث به وجود آمدن آفات خطرناک تر شده است.
درکل اصلاح ژنتیکی محصولات موجب بهبود کیفیت آن ها و کاهش هزینه های تولید می شود که قیمت نهایی محصول را کاهش می دهد. بااین حال به دلایل مختلفی با مصرف و تولید این محصولات مخالفت می شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی
اینکه آیا استفاده از مواد غذایی دستکاری شده ژنتیکی مفید است یا نه در گرو بررسی مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی است.
یکی از خطرات بسیار مهم این محصولات این است که گرده های آن ها باعث آلودگی ژنتیکی سایر محصولات کشاورزی و تأثیرات سوء بر محصولات ارگانیک می شوند. همچنین استفاده از این سموم باعث انقراض حشرات مفید، فقر خاک و از بین رفتن مواد آلی خاک می شود و علف های هرز نیز با گذشت زمان به این سموم مقاوم می شوند که این موضوع باعث ایجاد علف های هرز قوی تر در زمین های کشاورزی می شود. همچنین گیاهان مقاوم به آفات باعث ایجاد مقاومتِ برخی از حشرات و آفات به این سموم شده اند که برای از بین بردن آن ها نیاز به سموم شیمیایی است. سموم شیمیایی زیان فراوانی به اکوسیستم و میکروارگانیسم های خاک وارد می کنند و باعث از بین رفتن حشرات مفید، نفوذ سموم به سفره آب های زیرزمینی و آلوده شدن این آب ها می شوند. برآیند تمام این دست کاری ها مختل شدن اکوسیستم طبیعی است.
نتایج برخی تحقیقات انجام شده روی حیوانات آزمایشگاهی
شرکت تولیدکنندۀ مونسانتو در یک پروتکل سه ماهه، ذرت هایی را که به سم گلایفوسیت مقاوم شده بودند روی موش ها آزمایش کرد و اعلام کرد که هیچ مشکلی برای این موش ها پیش نیامده است. اما یک دانشمند به نام سرالینی در سال 2014، همان آزمایشات را در یک دورۀ دو ساله تکرار کرد. نتایج این بررسی نشان داد که، تمام موش هایی که ذرت های تغییر یافته ژنتیکی را مصرف کرده بودند دچار سرطان کبد، کلیه و هیپوفیز شدند. همچنین موش های ماده دچار سرطان سینه و سقط جنین شدند.
برخی دیگر از عوارضی که تاکنون در مدل های حیوانی گزارش شده اند عبارت اند از: ایجاد آسم، آلرژی، پاسخ های التهابی، تغییر در عملکرد طحال، کبد، پانکراس، کلیه ها و نازایی، اختلال ایمنی، التهاب معده، اختلال در سیستم گوارش، رشد بیش از اندازه در لایۀ سلولی روده و اختلال در روده ها.
درحقیقت ازآنجا که تحقیقات توسط خود کمپانی های تولیدکننده انجام می شود؛ اما، بازۀ زمانی درستی برای این آزمایش ها در نظر گرفته نمی شود. به همین دلیل متأسفانه نتایج درستی نیز از این آزمایشات به دست نمی آید.
نتایج برخی تحقیقات انجام شده درمورد مصرف این محصولات توسط انسان
در سال 2013، دانشمندی به نام بوهن و همکارانش مطالعاتی را بر روی سه نوع سویا شروع کردند. این سه نوع سویا شامل گونه های ارگانیک، پرورش یافته با سموم شیمیایی و سویا های دست کاری شدۀ ژنتیکی بودند. این تحقیقات و مطالعات نشان داد که، سویاهای دست کاری شدۀ ژنتیکی فاقد گلوکز، فروکتوز و قندهای خوب موجود در سویای ارگانیک هستند. در عوض فیبر بیشتری در آن ها موجود است که باعث ضخامت بیشتر گیاه می شود. این سویاها همچنین سم بیشتری را به خود جذب می کنند و گلایفوسیت (نوعی آفت کش) بیشتری در آن وجود دارد. متأسفانه فرضیۀ نقش احتمالی علف کش های مخصوصِ محصولات دست کاری شده در افزایش بیماری های مدرن برای انسان را تقویت می کنند نظیر بیش فعالی در کودکان، اوتیسم، آلزایمر، ناباروری، نقایص مادرزادی و سرطان. برخی دیگر از عوارضی که تاکنون در انسان گزارش شده اند عبارت اند از:
- بروز واکنش های آلرژیک در کسانی که در مزرعه کار می کنند؛
- وجود DNA گیاه دست کاری شدۀ ژنتیکی در دستگاه گوارش انسان؛
- وجود سم باکتری بوتولینیوم در خون زنان غیرباردار، باردار و جنین آن ها؛
- احتمال تأثیر منفی محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی و سموم آن بر فلور میکروبی بدن و دستگاه گوارش؛
- اختلال در سیستم های هورمونی و باکتری های طبیعی روده.
باید توجه داشت که، برای ارزیابی مزایا و معایب غذاهای اصلاح شده ژنتیکی نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد. متأسفانه در حال حاضر ارزیابی خطر (Risk Assessment) ناشی از مصرف این محصولات در بسیاری از موارد بر اساس روش های معتبر علمی انجام نمی شوند و آزمون های انجام شده نیز برای حصول اطمینان از سلامت و ایمنی این فراورده ها کافی نیست.
Gmo free چیست؟
حال ممکن است با وجود این معایب این سؤال برایتان پیش بیاید که، Gmo free چیست یا Non gmo چیست و به چه محصولاتی گفته می شود.
برچسب های Gmo free و Non gmo را احتمالاً روی محصولات متفاوتی دیده اید و احتمالاً این سؤالات در ذهنتان ایجاد شده است که، Gmo free چیست؟ و معنای Non gmo چیست. اگر محصولی این برچسب ها را داشته باشد به معنای این است که در هیچ یک از ترکیبات آن از محصول دست کاری شدۀ ژنتیکی استفاده نشده است.
طرز تشخیص محصولات ارگانیک، شیمیایی و دست کاری شدۀ ژنتیکی
امروزه بر روی بسیاری از میوه ها و سبزیجات برچسبی چسبانده می شود که روی آن کدی چهار یا پنج رقمی موسوم به Price Look-Up Code یا Plu نوشته شده است. برای تشخیص سریع و آسان نوع محصولات می توان Plu روی محصول را نگاه کرد. اگر این عدد 4 شماره بود، محصول با استفاده از سموم و کود شیمیایی تولید شده است، اگر 5 شماره بود و با عدد 8 شروع شده بود، این محصول دست کاری شدۀ ژنتیکی(GMO) است، هرچند که داشتن Plu Labeling اجباری نیست، نمی توان صددرصد اطمینان داشت که این کد روی محصول باشد. اگر 5 شماره بود و با عدد 9 شروع شده بود، یعنی ارگانیک است.
راهکارهای اجتناب از خرید محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی
باتوجه به اینکه تا اینجای مطلب درمورد معایب و مضرات استفاده از محصولات GMO گفتیم، حال می خواهیم راهکارهای اجتناب از خرید محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی را به شما آموزش دهیم به این منظور هنگام خرید به موارد زیر توجه کنید:
- شما می توانید به مؤسساتی که برچسب 100 درصد Certified Organic دارند اعتماد کنید که نشان های زیر را دارند:
(USDA) United States Department of Agriculture
Quality Assurance International (QAI)
California Certified Organic Farmers (CCOF)
Oregon Tilth
اگر روی محصولی تنها واژۀ ارگانیک نوشته شده است، نمی توان مطمئن بود که این محصول دست کاری شده نیست. درحقیقت این محصولات ممکن است شامل 30 درصد مواد دست کاری شده باشند. دولت امریکا و کانادا به کارخانه هایی که محصولات GMO دارند اجازه نمی دهد که از برچسب 100 درصدCertified Organic استفاده کنند.
- Plu) Price Look Up) ثبت شده بر روی میوه ها و سبزی ها برای تشخیص این است که محصول خریداری شده ارگانیک است، دست کاری شدۀ ژنتیکی است یا از سموم و کود شیمیایی برای مبارزه با آفات در زمان رشد این محصولات استفاده شده است.
- گوشت هایی را خریداری کنید که بر روی آن ها کلمات 100 درصد Grass-Fed یا 100 درصد Pasture Fed نوشته شده باشند؛ زیرا، به برخی از گاوها در اواخر عمرشان ذرت های GMO با هدف افزایش چربی عضلانی می دهند. درمورد خرید مرغ و تخم مرغ حتماً به برچسب 100 درصد Certified Organic دقت کنید. درمورد خرید ماهی هم پیشنهاد می شود که حتماً Wild Fish خریداری کنید؛ زیرا، ممکن است که ماهی های پرورشی با دانه های دست کاری شدۀ ژنتیکی پرورش یافته باشند.
- به دنبال خرید محصولاتی باشید که بر روی آن ها برچسب Non-gmo یا Gmo-free وجود دارد.
- سعی کنید که سوپرمارکت های محلی خرید کنید؛ زیرا، بیشتر غذاهای دست کاری شدۀ ژنتیکی از مزارع بزرگ صنعتی می آیند. در این زمینه می توانید در اشتراک Community Supported Agriculture Farm (CSA) ثبت نام کنید یا اگر به صورت هفتگی برای خرید محلی می روید، از کشاورزان درمورد بذرهایشان سؤال کنید؛ زیرا، ممکن است بعضی از آن ها از بذرهای GMO استفاده کنند.
- سعی کنید خودتان در منزل آشپزی کنید و از خرید فست فود و هر غذایی که در جعبه می آید اجتناب کنید. همچنین از مصرف غذاهای سرخ شده، فرآوری شده یا فریزشده خودداری کنید مگر اینکه نوع مواد تشکیل دهنده و نوع روغنی که در طبخ یا سرخ کردن غذا از آن استفاده شده بر روی آن نوشته شده است و از روغن های دست کاری شده در آن ها استفاده نشده باشد.
- اگر امکان باغبانی برایتان وجود دارد، سعی کنید خودتان با استفاده از بذرهای Non-gmo سبزی و میوه را در باغ یا باغچه منزلتان پرورش دهید. برای این منظور می توانید به سایت هایSEED Servers و Seeds News مراجعه کنید.
- بسیاری از محصولات لبنی حاوی GMO هستند و برخی از کشاورزان به گاوهای خود هورمون های دست کاری شدۀ ژنتیکی rBGH/rBST تزریق می کنند یا آن ها را با محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی تغذیه می کنند. در این گونه موارد به دنبال خرید محصولات لبنی rBGH free و rBST free و برچسب 100 درصد Certified Organic باشید.
- از راهنمای خرید استفاده کنید. مرکز ایمنی مواد غذایی یک نرم افزار آیفون و اندروید را طراحی کرده است که به پیداکردن محصولات فاقد GMO کمک می کند. همچنین می توانید اپلیکیشن Non-gmo Project Shopping Guide را دانلود و از آن استفاده کنید.
- با شناسایی محصولاتی که بیشترین احتمال GMO را دارند می توانید از خرید آن ها اجتناب کنید. برای خرید گیاهان و مواد غذایی که ازنظر ژنتیکی اصلاح شده اند حتماً به برچسب 100 درصد Certified Organic توجه کرد که شامل موارد زیر هستند: سویا و فراورده های آن مانند شیر یا روغن سویا، توفو، ذرت و فراورده های آن مانند آرد ذرت، روغن ذرت، نشاسته ذرت، گلوتن و شربت ذرت، روغن کلزا (کانولا)، چغندرقند و شکر و قند حاصل از آن، کتان (پنبه) و روغن پنبه دانه، یکی از روغن های رایج در درون Vegetable Oil، پاپایا هاوایی، زوچینی (کدو سبز)، اسکواش زرد تابستانی.
- اگر به رستوران می روید می توانید از مدیر رستوران درمورد ترکیبات استفاده شده در طبخ غذا سؤال کنید و اگر متوجه شدید که در طبخ غذا از محصولات ارگانیک استفاده نمی کنند، باید از خوردن توفو، لوبیا، چیپس، ذرت و هرگونه محصولات حاوی ذرت و سویا اجتناب کنید. بیشتر خوردنی هایی که قند دارند از مشتقات GMO هستند. همچنین بپرسید که از چه نوع روغنی برای پخت وپز استفاده می کنند. اگر از روغن نباتی، مارگارین، روغن پنبه دانه یا روغن ذرت استفاده می کنند، از آن ها درخواست کنید که اگر می توانند غذای شما را با روغن زیتون یا روغن هستۀ انگور آماده کنند.
- فریب واژه های Natural یا all-Natural را نخورید؛ زیرا، استفاده از این واژه ها یک نوع بازاریابی هوشمندانه است. مطالعات نشان داده اند که، مصرف کنندگان واژه Natural را به واژه Organic ترجیح می دهند.
چنانچه سؤالی دربارۀ این موضوع دارید، اینجا بپرسید تا پزشکان مجلۀ سیب به شما پاسخ دهند.
دکتر پرستو چمن رخ
فوق تخصص میکروب شناسی پزشکی از دانشگاه مریلند امریکا
عضو انجمن میکروب شناسی امریکا
محقق در دپارتمان سرطان شناسی UCLA-Health
کارشناس سلامت
سوالات متداول در مورد محصولات دستکاری شده ژنتیکی
Non gmo چیست؟
محصولاتی که برچسب Non gmo دارند محصولاتی هستند که در هیچ یک از مراحل تولید آن ها از محصولات دست کاری شدۀ ژنتیکی استفاده نشده است.
مواد غذایی دستکاری شده ژنتیکی چه محصولاتی هستند؟
محصولاتی هستند که برای افزایش بازدهی تولید در محتوای ژنتیکی آن ها دست کاری شده است.
اصلاح ژنتیکی چیست؟
در مهندسی پزشکی با اهداف مختلفی سعی می شود با دست کاری ژنتیکی محصولات هزینۀ تولید کاهش داده شود و بازدهی آن افزایش یابد.
مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.