بیمارستان دیجیتال، بستری برای نظام سلامت بیمار محور

بیمارستان دیجیتال

تحول دیجیتال یک تغییر مدل ذهنی شامل سه رکن اساسی است: نخست بازتعریف مدل  (بوم) و فرایندهای کسب و­کار، دوم تغییر نگاه به ذی نفعان و در سایه شناسایی درست آنها و نیازهایشان و سوم بکارگیری مناسب و به اندازه فناوری های نوپدید.

سید مهدی حسینی، مدیر ارشد سلامت هوشمند فناپ زیرساخت، که در نخستین کنگره طب حکمت بنیان درباره «نقش سلامت دیجیتال در طب حکمت بنیان» سخنرانی کرد با بیان این مطلب ابراز داشت: شاید تنها کاستی انقلاب صنعتی چهارم توجه بیش از اندازه به فناوری و نادیده گرفتن انسان و نیاز­های او بود، بنابراین انقلاب صنعتی پنجم در سال 2021 بر پایه سه اصل: انسان محوری، تاب آوری و پایداری مطرح شد. انسان محوری یعنی هر گونه تغییر، بازتعریف فرایندها و استفاده از فناوری­های نوپدید باید برای پاسخگویی به نیازهای انسان و مطابق زیست انسانی باشد و از همه مهم تر تحول فناورانه نباید تاثیر منفی بر حقوق انسان ها نظیر، حریم خصوصی، استقلال و جایگاه و منزلت آنها، داشته باشد.

وی افزود: پایداری به معنای ارائه خدمات پیوسته با رویکرد پرهیز از مصرف گرایی، جلوگیری از تخریب محیط زیست و نگاه به نسل آینده ضمن برطرف کردن نیاز امروز است. تاب آوری بمعنای افزایش استحکام و تداوم ارائه خدمات و محصولات در شرایط بحران است. برای این منظور نیازمند راهبرد، زنجیره ارزش و همین طور انعطاف مبتنی بر نیازهای اساسی انسان(نظیر تامین بهداشت، امنیت و جایگاه و منزلت آنها) در فرایندها و ظرفیت تولید هستیم. در همه گیری کرونا اهمیت تاب آوری به چشم آمد.

سید مهدی حسینی فناپ زیرساخت

حسینی بازگو کرد: اخلاق محوری در حوزه  سلامت، در ارائه خدمات درمانی نمود روشنی پیدا می کند، چون اینجا جان انسان ها مطرح است و رویکرد سلامت دیجیتال با ارائه خدمات درمانی هوشمند، یکپارچه و بیمار­محور در بافتار کسب وکارهای اخلاق محور تعریف می شود.

این مدیر و کنشگر حوزه سلامت هوشمند ابراز داشت: زیست بوم سلامت شامل، خدمات دهندگان، خدمات گیرندگان و پردیس های ­درمانی است، وقتی سه حوزه اصلی سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستانی (HIS)، راهکار یکپارچه برنامه ریزی منابع سازمانی(ERP) و سیستم مدیریت ساختمان(BMS) روی یک پلتفرم یکپارچه در تعامل هوشمند با یکدیگر قرار بگیرند و تشکیل یک موجودیت واحد را بدهند، زیست بوم سلامت دیجیتال ایجاد شده و این یکپارچگی، مطلوبیت و خدمات ارزش آفرین برای تمام ذی نفعان را ایجاد می کند.

وی ادامه داد: برای شکل گیری یک زیست بوم، وجود یک پلتفرم یا سکو الزامی است. طبق تحقیقی که در سال 2021 از نقش آفرینان حوزه  سلامت شامل: شرکت های بیمه، سیاست گذاران، بیمارستان ها و… در سطح دنیا انجام شد، 90 درصد از آنها باور داشتند که بیماران بجای خدمات جزیره ای خواستار دریافت خدمات یکپارچه درمانی هستند.

حسینی گفت: بیمارستان دیجیتال پیش از هر چیزی، یک تغییر الگوی ذهنی است که مدل کسب و کار، فرایندهای تشخیص، درمان، ترخیص و سرانجام شناسایی روابط و نیازهای ذی نفعان را بازتعریف می کند. در این نگاه ذی نفعان صرفا بیماران نیستند بلکه مجموعه کادر درمان، سهامداران و جامعه را هم دربر می گیرد. بر این اساس ارائه خدمات درمانی دیگر محدود به درون دیوارهای بیمارستان نیست و بجای خدمات درمانی مکان محور، بصورت خدمات هوشمند بیمار محور فارغ از زمان و مکان خواهد بود.

وی افزود: در این رویکرد، بهره گیری مناسب و به اندازه از فناوری های نوپدید باید به خلق ارزش، عدم تبعیض و احترام متقابل برای تمام ذی نفعان بیانجامد و در راستای متحول کردن «تجربه بیمار» و ایجاد مطلوبیت باشد.

حسینی ابراز داشت: در بیمارستان دیجیتال، سفر بیمار با بهره گیری از دانش و فناوری های نوپدید، بصورت هوشمند، یکپارچه و با استفاده از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا پزشکی و با محوریت بیمار و داده، پیش از مراجعه به بیمارستان شروع شده، از راه دور ویزیت اولیه انجام و پذیرش صورت گرفته و سپس فرایند بستری، تشخیص، آزمایش ها و تصویربرداری، درمان و جراحی انجام می شود و بعد از ترخیص نیز مراقبت  پزشکی بصورت متصل و هوشمند، ادامه خواهد داشت.

مدیر ارشد سلامت هوشمند فناپ زیرساخت تاکید کرد: وقتی خدمات یکپارچه دیجیتال روی پلتفرم متصل و بصورت سیستمی، برخط بی وقفه و با رویکرد داده محوری ارائه می شود و به بهره گیری از سامانه های پشتیبان تصمیم گیری (DSS) می انجامد با لحاظ کردن اصول امنیت اطلاعات و تعریف سطوح دسترسی، در چنین شرایطی ضریب عدالت در ارائه خدمات درمانی بیشینه شده و در سایه بهره گیری از سیستم یکپارچه، دخالت انسان کاهش و در نتیجه ضریب خطای انسانی و تاثیر رفتارهای تبعیض آمیز کاسته می شود، خدمات درمانی بصورت شبانه روزی و فارغ از مکان و زمان ارائه می شود. فرایندهای تشخیص و درمان چالاک تر شده و کاهش خطاهای تشخیص، درمان و دارویی را درپی دارد، بگونه ای که تعارضات دارویی تا 95 درصد کاهش می یابد و با استفاده از «پرونده الکترونیک پزشکی و سلامت یکپارچه»، خدمات برای هر بیمار به فراخور شرایط جسمی، روحی، ژنتیک، اقتصادی، خانوادگی و سابقه او، سفارشی سازی می شود.

وی افزود: این الگوی خدماتی همپای بهبود و ارتقای سلامت بیمار، مبتنی بر بنیان های علمی، محیط آرامش بخش و سالمی را فراهم می کند که عزت، کرامت، مطلوبیت و رضایت برای بیمار، کادردرمان و پزشکان را تامین می کند.

کنگره طب حکمت بنیان

حسینی اظهار کرد: با بکارگیری سامانه ها و فناوری های نوپدید دیجیتال اما بصورت جزیره ای، به بیمارستان دیجیتال نمی رسیم، زیرا وقتی این اجزا یکپارچه و به هم متصل نباشند و مدل فرایندهای درمانی هم متناسب با آنها، بر اساس نیاز و با محوریت بیمار، بازتعریف نشوند، نه تنها بهبودی حاصل نمی شود بلکه بدلیل افزایش پیچیدگی، نارضایتی نیز ایجاد می شود.

وی تاکید کرد: زمانی یک بیمارستان، دیجیتال نامیده می­شود که بیمار محور، هوشمند، یکپارچه و داده محور باشد، اما نرم افزارهای سیستم مدیریت اطلاعات بیمارستانی (HIS) موجود، پاسخگوی این نیاز نیستند، چنین نرم افزاری باید براساس نیاز بیمارستان طراحی شده و یکپارچه، بیمارمحور، هوشمند و داده محور باشد. قابلیت توسعه، مکان محور نبودن، قابلیت هوش مصنوعی و اینترنت اشیا پزشکی (IoMT) از دیگر ویژگی های آن است. همچنین از الزامات امنیت و حریم خصوصی و مدیریت متمرکز کانال ها برخوردار باشد و آخرین استانداردهای تخصصی حوزه سلامت را پشتیبانی کند و با سایر سامانه ها در داخل و خارج از بیمارستان تعامل داشته باشد.

این مدیر و کنشگر حوزه سلامت هوشمند، سنجش بلوغ دیجیتالی سازمان را گام نخست پیاده سازی تحول دیجیتال دانست و ادامه داد: بر پایه این سنجش، محدوده و سطح دیجیتالی شدن تعیین و سپس کمیته های مشترک راهبری، مدیریتی و فنی ایجاد و در ادامه نقش ها و مسئولیت ها مشخص و در گام بعد سند راهبردی نقشه راه تهیه می شود که شامل مطالعات تطبیقی، حکمرانی، فرهنگ و کارکنان دیجیتال و تعیین پروژه های اولویت دار است که بر آن اساس عملیات پیاده سازی، انجام می­شود.

وی تصریح کرد: انجمن بین المللی مدیریت اطلاعات سلامت (HIMSS) سطح بلوغ دیجیتالی را در 8 سطح از صفر تا 7 رده بندی کرده  و قرار گرفتن در سطح  6 و 7 به معنای دستیابی به بیمارستان دیجیتال است.

حسینی ابراز داشت: برای تحول دیجیتال باید یک راهبرد روشن و کاربردی تدوین و فرایندها براساس آن طراحی شود. توجه به مناسب بودن مدت زمان پیاده سازی حداقل یک تا سه ساله، باور عمیق و پشتیبانی مدیر ارشد مجموعه، تحول در تمام سطوح،  انتخاب واحد متولی مناسب با اختیارات لازم و زیر نظر مستقیم بالاترین مقام، اطلاع رسانی مناسب در تمام سطوح، رویکرد داده محوری، استفاده به اندازه از فناوری، توجه به فرهنگ سازمان بصورت ویژه، آموزش های لازم و بموقع، درگیر کردن همه کارکنان، کارگروهی و سرانجام پایش و بهبود مستمر، از جمله عوامل موفقیت در پیاده سازی تحول دیجیتال و ادامه این فرایند است.

مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.

دکمه بازگشت به بالا