اصول و نکات طراحی سوله صنعتی

نوعی سوله سبک می باشد که از قوطی پروفیل در ساخت آن استفاده شده است . به دلیل هندسه ی خاصی که دارد و نیز خرپایی بودن اعضا، میزان استفاده و کاربرد فولاد برای ساخت اسکلت آن کاهش یافته و به همین دلیل وزن این سازه به طور موثری کاهش یافته است. و همین مساله سبکی وزن سوله و قابلیت تحمل نشست های نسبی باعث شده که فوندانسیونی که برای تامین پایداری این نوع سوله مورد استفاده قرار می گیرد، مقرون به صرفه ی اقتصادی باشد.

اصول و نکات طراحی سوله صنعتی | محاسبات، درب، ابعاد و...

طراحی و محاسبات سوله

طراحی و انجام محاسبات سوله براساس استاندارد توسط نرم افزار های اتوکد و ،SAP2000 تهیه نقشه سوله با رویکرد مهندسی و کاملا اقتصادی انجام می شود و بر قیمت سوله تاثیر می گذارد. بار برف ، باد ، زلزله و جرثقیل عوامل مهمی در طراحی سوله می باشند. ابعاد فنداسیون سوله ، ضخامت ورق و ابعاد ستون و رفتار سوله ، پوشش رنگ ، کفسازی و…… در طراحی معین می گردند.

برآورد هزینه و قیمت سوله

فاکتور های گوناگونی در قیمت ساخت سوله موثر می باشند که مهمترین آنها موقعیت، کاربری، دهانه و ارتفاع، وجود جرثقیل یا نیم طبقه و… می باشند. هزینه ساخت سوله از روی نقشه ها با دقت بالایی قابل محاسبه است. برآورد دقیق تناژ آهن مصرفی و محاسبه هزینه ساخت اسکلت سوله پس از تهیه نقشه شاپ سوله در نرم افزار تکلا استراکچرز  مشخص می شود.

تعیین ارتفاع سوله استاندارد

یکی از مراحل مهم و اولیه در ساخت سوله تعیین ابعاد آن است. از آن جا که از لحاظ هزینه سوله باید به صرفه و اقتصادی باشد باید ابعاد درست و متناس با نیاز کاربر را برای سوله تعیین کرد. چون این ابعاد بر وزن آهنی مصرفی سوله سازی تاثیر مستقیم دارد.یکی از ابعاد مهم تعیین ارتفاع سوله است. زیرا ارتفاع و دهانه سوله بطور چشم گیر بر میزان آهن مورد نیاز اسکلت سوله تاثیر دارد.

ارتفاع سوله

ارتفاع سوله استاندارد عمدتاً بنا بر نیاز پروژه و ابعاد برش ورق تعیین می گردد یعنی اصولاً ارتفاع سوله در مرحله اول با توجه به نوع کاربری مورد نیاز در سوله نسبت به ماشین آلات و انبارش و فضای مورد نیاز در داخل سوله تعیین می گردد. در مرحله دوم با توجه به ابعاد برش ورق ها چون عمدتاً به طول 6 متر هستند و تقسیم برش این ابعاد ارتفاع سوله را از 3 متر به بالا اجرا می گردد.

ارتفاع سوله در تاج سوله با توجه به عرض و شیب سقف سوله تعیین می گردد مثلاً اگر ارتفاع ستون سوله 6 متر باشد و عرض سوله 20 متر در نظر گرفته شود و شیب سقف سوله نیز 20% تعیین گردد ارتفاع سوله در تاج 8 متر است. حالا اگر عرض سوله و شیب سقف سوله بیشتر و یا کمتر گردد به همان میزان ارتفاع تاج سوله نسبت به ستون تغییر خواهد کرد.

ارتفاع این سوله ها معمولا 8 متر است اما در صورتی که نیاز به ارتفاع کمتری بود می تواند حداقل 4 متر و برای ارتفاع بیشتر حداکثر 20 متر باشد. ارتفاع بیشتر از 20 متر خیلی کم  مشاهده می شود و معمول نیست.

اصول طراحی سوله های صنعتی

در طراحی انواع سوله فاکتورهای مهمی قرار دارند. برای طراحی سوله معمولا نیازمند تخصص و دقت بسیار بالا هستیم، لذا برای ترسیم نقشه های کارگاهی سوله از شاپ دراوینگ استفاده می کنند.

بی توجهی به فاکتورهای مهم در سوله سازی می تواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. پس به منظور طراحی هر چه بهتر سوله صنعتی خود حتما پیش با تجربه های این صنعت ساخت سوله بروید.

به منظور جلوگیری از هزینه های جبران ناپذیر و همچنین بالا بردن سطح کیفیت کار اجرای سوله، قبل از اجرا اقدام به طراحی و بررسی جزییات و کشیدن نقشه های کلی و جزیی سوله می کنند.خرید سوله دست دوم  از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است.

برای سوله سازی رعایت مطالب زیر مورد نیاز است:

بررسی میزان بار مرده، بار برف و بار نامتقارن

بررسی و تخمین بارهای جانبی شامل بار باد و یا زلزله

در سوله های صنعتی مسئله جرثقیل سقفی از اهمیت ویژه ای برخوردار است

محل احداث سوله، مخصوصا نوع خاک

دهانه و طول سوله نیز در طراحی آن بسیار تاثیر گذار است

ارتفاع جانبی و دیوارهای سوله

قاب های سوله و تعداد آنها و همچنین طولشان در طراحی سوله تاثیرگذارند.

محاسبات به منظور درآوردن عدد ضریب طول موثر

درز انقطاع

میزان شیبی که به سقف آن می دهند.

پوشش سقف و دیوار سوله چه باشد

طراحی تیر حمل کننده جرثقیل سوله

طراحی پرلین های سوله

طراحی میل مهار

ارائه طرح هایی برای داشتن حداقل دورریز ورق

ارائه دفترچه محاسبات کامل به وسیله ابزار دقیق

ساخت پوشش سقف سوله

یکی از مهم ترین بخش های سوله سقف آن است که اغلب به شکل شیبدار است و می توان برای ساخت آن از مصالح مختلفی استفاده کنیم که عبارتند از:

  1. ورق آلومینیومی همراه با پشم شیشه
  2. ساندویچ پانل سقفی
  3. ورق های سقفی (استفاده از آن خیلی کاهش یافته است.)

در ساخت ساندویچ پانل ها بین دو ورق لایه فوم تزریق شده و به شکل ساندویچ درآمده است. این روش اصولی ترین روش برای ساخت پوشش سقف است – عایق مناسبی برای سرما، گرما و رطوبت است – در برابر حوادثی مثل زلزله مقاوم است –به علت اینکه در زمان کمتری نصب می گردد هزینه های بهره برداری را کم می کند این پوشش برای سوله های صنعتی و ورزشی و بسیاری از سوله های دیگر استفاده می شود.

محاسبه هزینه ساخت سوله صنعتی

هزینه ساخت یک سوله صنعتی، بستگی به عوامل مختلفی دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:

  1. ابعاد و مساحت سوله: هرچه ابعاد و مساحت سوله افزایش یابد، هزینه ساخت آن نیز افزایش خواهد یافت.
  2. مصالح استفاده شده: نوع مصالح مورد استفاده در ساخت سوله، تأثیر زیادی در هزینه نهایی خواهد داشت. برای مثال، استفاده از بتن مسلح با کیفیت بالاتر، هزینه بیشتری را نسبت به بتن معمولی در پی دارد.
  3. میزان کار و فعالیت های مربوط به ساخت سوله: هزینه ساخت سوله، به میزان کار و فعالیت های مربوط به ساخت آن بستگی دارد. برای مثال، میزان کار روی بتن ریزی، نصب سقف و دیوارها، نصب درب و پنجره ها و غیره.
  4. محل ساخت: محل ساخت سوله های صنعتی نیز تأثیر زیادی در هزینه نهایی خواهد داشت. به عنوان مثال، هزینه ساخت در مناطق شهری ممکن است از مناطق روستایی بیشتر باشد.
  5. میزان تجهیزات و مواد مصرفی: در طراحی و ساخت این سوله ها، ممکن است نیاز به تجهیزات و مواد مصرفی خاصی داشته باشید که هزینه نهایی را افزایش می دهند. برای مثال، استفاده از سیستم گرمایش، سیستم سرمایش، سیستم برقراری تهویه و غیره.
  6. هزینه های جانبی: هزینه های دیگری مانند هزینه اجاره زمین، هزینه گواهینامه و مجوزهای لازم، هزینه حمل و نقل کالا و غیره نیز به هزینه نهایی سوله صنعتی افزوده خواهد شد.

به طور خلاصه، هزینه ساخت یک سوله صنعتی بسیار پویاست و بستگی به عوامل مختلفی دارد. برای تخمین هزینه ساخت، بهتر است با یک مشاور ساختمانی و یا برنامه ریزی مالی مشورت کنید. برای طراحی سازه فلزی در ایتبس باید کف ها، ستون ها و تیرها را با استفاده از قسمت Design طراحی کرد.

دکمه بازگشت به بالا