احیای مجدد کامپیوتر به جامانده از فاجعه چرنوبیل
احیای مجدد کامپیوتر به جامانده از فاجعه چرنوبیل پس از 30 سال خواب زمستانی واکنش هایی را به همراه داشته است. البته روند بازسازی این کامپیوتر بسیار دشوار بوده است.
یک کاربر یوتیوب به نام Chornobyl Family که در کشور اسلواکی مستقر است به تازگی موفق به احیای مجدد کامپیوتر به جامانده از فاجعه چرنوبیل شده است که ضمن تکمیل تمام مراحل احیای آن، اعلام کرد که این کار بسیار دشوار بوده است. رابط کاربری این کامپیوتر نوستالژیک ترکیبی جالب از رنگ مشکی و زرد است که در نوع خود بسیار جالب به نظر می رسد.
بیشتر بخوانید: سومین ابرکامپیوتر اگزامقیاس چین معرفی شد؛ چشم بادامی ها حالا ابرقدرت دنیای ابرکامپیوترها هستند
احیای مجدد کامپیوتر به جامانده از فاجعه چرنوبیل
یک کانال یوتیوب مستقر در اسلواکی که با نام Chornobyl Family شناخته می شود، به یافتن و بازسازی دستگاه های الکترونیکی دوران شوروی مشغول است. این کانال موفق شده کامپیوتری با سخت افزارهای موجود در منطقه نیروگاه هسته ای چرنوبیل بسازد. تأمین سخت افزار و نرم افزاری چنین سیستم قدیمی ای را راه بیندازد، بسیار سخت است.
در ساخت کامپیوتر موردبحث از قطعات تولید شده در شرکت بلاروسی Minsk Mainframes استفاده شده است؛ از جمله کامپیوتر ES-1841 با پردازنده 16 بیتی 5 مگاهرتزی K1810VM86 که نمونه کپی شده پردازنده اینتل سری 8086 بود. کامپیوترهای سری ES PEVM (شامل ES-1841)، از لحاظ ظاهری کاملاً شبیه سری IBM PC دهه ی 80 بودند؛ با این تفاوت که به جای مادربرد، از Backplane استفاده می کردند که هیچ پردازنده یا حافظه ای روی آن قرار نگرفته بود و فقط اسلات ها و درگاه هایی برای اتصال به ماژول های بیرونی داشت.
قطعاتی شامل پردازنده ی اصلی و گرافیکی و حافظه که به برد Backplane کامپیوتر متصل شده اند
اعضای کانال Chornobyl Family برای کار خود از پردازنده ES-1845 که به طور اختصاصی برای KGB (سازمان اطلاعات شوروی) توسعه داده شده بود، استفاده کردند.
پردازنده موجود در سیستم با فرکانس 5 مگاهرتز کار می کرد و می توانست نسخه کلون شده سیستم عامل DOS به نام alphaDOS را اجرا کند. پیدا کردن نرم افزار قابل اجرا برای این سیستم عامل نیازمند جست و جوی بسیار زیادی بود. پیدا کردن فلاپی دیسک های سالمی که بتوانند کامپیوتر را راه بیندازند نیز کار سختی بود. خصوصاً با در نظر گرفتن اینکه دیسک باید 5 اینچی و تولید داخل شوروی باشد.
مین فریم سیستم، دو ماژول اصلی داخلی دارد که بردهای پردازشی جداگانه به آن ها متصل می شوند. هر دو ماژول دارای ساب سیستم تأمین توان مجزا هستند و کارت های درون ماژول ها می توانند به هم متصل شوند.
هفت اسلات موجود در مین فریمی که Chornobyl Family سرهم کرده، توسط 5 بردِ توسعه پر شده:
-
یک برد CPU
یک پردازنده گرافیک
یک برد ارتباطات COM برای ماوس سه دکمه ای و کیبورد
دو اسلات رم 512 و 128 کیلوبایتی
با فناوری فعلی، این مقدار تقریباً معادل حجم داده ذخیره شده برای یک آیکون از یک وب سایت است.
نمودار کیکی روی مانیتور 12 اینچی دو رنگ
بعضی از مشکلات بازیابی فناوری های قدیمی، به کابل ها و پورت های ارتباطی آنها مربوط می شود که بخش های مختلف کامپیوترهای دهه 80 را به هم متصل می کردند. به دلیل اینکه درایورها و طراحی های الکتریکی این دوره اغلب سفارشی بوده اند؛ نبودن هریک از کابل ها و اتصالات، به معنای نیاز به مهندسی معکوس سیستم ارتباطی و سخت افزاری است. خوشبختانه، این کار برای اتصال مانیتور لامپ تصویری (CRT) 12 اینچی Electronica MS-6105 به کامپیوتر لازم نشد. کارت گرافیک قادر به تولید تصاویر با دقت رنگ 16 بیتی بود.
زمانی که کامپیوتر روشن شد، رابط کاربری آن چشمگیر بود: ترکیبی از دو رنگ سیاه و زرد مانند رنگ یک بالون فلورسنت بزرگ؛ کامپیوتر رومیزی بازسازی شده ای که بعد از 30 سال، منطقه ممنوعه رادیواکتیو چرنوبیل را ترک کرده است و حالا در اسلواکی روشن می شود.
بیشتر بخوانید:
-
کامپیوتر تمام شیشه ای اپل در راه است!
علی شریف زارچی، استاد اخراجی دانشگاه شریف رئیس کمیته المپیاد جهانی کامپیوتر شد
ابرکامپیوتر فوق پیشرفته تسلا مجهز به 10 هزار پردازنده هوش مصنوعی انویدیا H100 خواهد بود!
نظر شما درباره احیای مجدد کامپیوتر به جامانده از فاجعه چرنوبیل چیست؟ دیدگاه خود را در بخش کامنت ها با ای جی مارکت در میان بگذارید و اخبار تکنولوژی را با ما دنبال کنید.
.
منبع: زومیت