آیا سونوگرافی واژینال ضرر دارد؟
شنیدن نام سونوگرافی واژینال برای اغلب بانوان ترسناک است. از نظر پزشکان بسیاری، سونوگرافی واژینال با سرعت بیشتری مشکلات مربوط به رحم و تخمدان را مورد بررسی قرار می دهد و یک گزینه کاملا مناسب برای مادران باردار یا افرادی است که از مشکلاتی مثل کیست تخمدان رنج می برند. این روش سونوگرافی بدون هیچگونه دردی انجام می شود و در مدت زمان کوتاهی به پایان می رسد.
سونوگرافی واژینال چیست؟
در سونوگرافی واژینال از امواج صوتی با فرکانس بالا جهت بررسی دقیق وضعیت داخلی رحم و تخمدان استفاده می شود. این امواج ابتدا با فرکانس مشخص به سمت اندام های داخلی بدن فرستاده می شوند.
سپس امواج اولتراسوند از سمت اندام های داخلی مثل تخمدان بازتاب شده و تصاویر آن ها روی صفحه نمایشگر مشخص می شود. در سونوگرافی واژینال یا سونوگرافی اندوواژینال که بیشتر شامل بررسی رحم، لوله فالوپ، تخمدان ها، دهانه رحم و واژن است.
سونوگرافی واژینال چگونه انجام می شود؟
برای انجام سونوگرافی واژینال، ابتدا شخص باید روی تخت دراز بکشد و زانوهای خود را اندکی خم کند. در مرحله بعد، پزشک میله سونوگرافی را به ژل روان کننده آغشته می کند. گاهی نیز ممکن است از کاندوم برای جلوگیری از انتقال عوامل بیماری زا استفاده شود.
در مرحله بعد، پروب دستگاه به آرامی وارد واژن می شود. اگر به پلاستیک لاتکس یا مایع روان کننده حساسیت دارید، بهتر است این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.
هنگام ورود مبدل دستگاه سونوگرافی واژینال، شخص مقدار کمی درد و فشار احساس می کند که کاملا قابل تحمل است. بعد از ورود مبدل به داخل بدن، امواج صوتی از سمت اندام های داخلی بازتاب شده و تصاویر دقیقی از اندام های لگنی شما قابل مشاهده خواهد بود. در مرحله بعد، تکنسین سونوگرافی، پروب دستگاه را در داخل بدن می چرخاند تا یک تصویر کامل و واضح از همه نقاط تخمدان و رحم بدست آید.
اقدامات قبل از سونوگرافی واژینال
انجام سونوگرافی کار پیچیده ای نیست و به آمادگی خاصی نیاز ندارد. زمان انجام برخی از اسکن ها باید ناشتا باشید، برای مثال هنگام انجام سونوگرافی کیسه صفرا، نباید چیزی بنوشید یا بخورید. هنگام انجام برخی دیگر از موارد مانند سونوگرافی واژینال باید آب بنوشید تا مثانه شما پر شده و عکس های واضح تری از اندام های شما گرفته شود.
برای دریافت بهترین نتیجه از سونوگرافی واژینال، پیشنهاد می کنیم اقدامات قبل از سونوگرافی را رعایت کنید. در ادامه برخی از اقدامات قبل از سونوگرافی واژینال را بیان می کنیم.
- بهتر است با توجه به درخواست پزشک، قبل از انجام سونوگرافی مثانه خود را تخلیه کنید. پر بودن مثانه ممکن است بر نتایج کلی سونوگرافی تاثیر گذار باشد.
- اگر قصد دارید در دوره پریود برای انجام سونوگرافی واژینال اقدام کنید، پیشنهاد می کنیم قبل از سونوگرافی، تامپون را در آورید. محدودیتی برای انجام سونوگرافی واژینال وجود ندارد و می توان این سونوگرافی را در هر بازه زمانی انجام داد. اما بهترین زمان برای انجام سونوگرافی واژینال، حدود چند روز بعد از قاعدگی است. در این زمان تکنسین سونوگرافی می تواند وضعیت رحم و تخمدان را به خوبی مورد بررسی قرار دهد.
چه نیازی به سونوگرافی واژینال است؟
تا زمانی که می توان از دستگاه های سونوگرافی معمولی استفاده کرد، چرا باید سونوگرافی واژینال انجام شود؟ این یکی از سوالات مهمی است که اکثر بانوان آن را مطرح می کنند. واقعیت این است که برخی مشکلات داخلی مربوط به تخمدان و رحم به راحتی قابل تشخیص نیستند.
در اینگونه مواقع دستگاه های سونوگرافی معمولی نمی توانند نتایج چندان دقیقی در اختیار پزشک قرار دهند. بنابراین، پزشک مجبور است برای بررسی بهتر اندام های داخلی بدن و تخمدان از سونوگرافی واژینال استفاده کند. معمولا انجام این نوع سونوگرافی در شرایط زیر الزامی است:
- مشکلات غیر طبیعی مربوط به لگن یا شکم
- خونریزی واژینال شدید
- درد لگن شدید
- حاملگی خارج از رحم
- ناباروری و سقط جنین متعدد
- وجود کیست یا فیبروم رحم
- کنترل ضربان قلب جنین
- بررسی ناهنجاری های جفت
آیا انجام سونوگرافی واژینال ضرر دارد؟
نتایج تحقیقات نشان می دهد که امواج اولتراسوند به هیچ وجه نمی توانند برای بدن ضرر داشته باشند. این امواج به اندام های داخلی بدن برخورد کرده و به سرعت بازتاب می شوند. به همین دلیل، تاکنون عارضه خاصی مبنی بر انجام سونوگرافی واژینال مشاهده نشده است. در هر صورت، عوارض و خطرات این روش سونوگرافی نسبت به دستگاه اشعه ایکس کمتر است.
در چه مواردی سونوگرافی واژینال خطرناک است؟
بهتر است هنگام انجام سونوگرافی واژینال از روکش استفاده شود. در غیر این صورت، ممکن است باکتری یا عوامل بیماری زا روی پروب دستگاه سونوگرافی باعث انتقال بیماری به بانوان شود.
همچنین بهتر است در زمان خونریزی شدید واژن برای انجام سونوگرافی واژینال اقدام نکنید. زیرا در این حالت درد بسیاری را احساس خواهید کرد. به طور کل انجام سونوگرافی واژینال با میزان بسیار کمی درد همراه است که کاملا قابل تحمل است. اما در زمان خونریزی شدید یا عفونت شدید واژن ممکن است دردناک باشد.
کاربردهای سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال کاربردهای گوناگونی دارد که در ادامه برخی از آن ها را بیان می کنیم.
· بررسی کیست و فیبروم
یکی از مهم ترین کاربردهای سونوگرافی واژینال، بررسی کیست و فیبروم است. با توجه به اینکه تصویر دقیقی از تخمدان و رحم روی صفحه نمایشگر سرطان تناسلی، انجام سونوگرافی واژینال است.
· ناباروری
مهم ترین کاربرد سونوگرافی واژینال، درمان و تشخیص مشکلات مربوط به ناباروری است. مشکلات ناباروری به یک امر بسیار رایج تبدیل شده است. متاسفانه، در اکثر موارد تشخیص ناباروری بسیار سخت است. با استفاده از دستگاه سونوگرافی واژینال، می توان مشکلاتی مانند پایین بودن جفت یا سایر عواملی که موجب ناباروری می شوند را مشاهده کرد، بنابراین می شود به راحتی کیست و فیبروم را تشخیص داد.
· سرطان دستگاه تناسلی
از دیگر کاربردهای سونوگرافی واژینال، تشخیص سرطان دستگاه تناسلی است. بیماری های خطرناک مانند سرطان رحم و تخمدان باید با سرعت زیادی تشخیص داده شوند تا فرایند درمان آغاز شود. سریع ترین و بهترین روش تشخیص داد.
· سقط جنین
از دیگر کاربردهای سونوگرافی واژینال، بررسی عوامل موثر بر سقط جنین یا آسیب های بعد سقط جنین است. بعد از سقط، ممکن است آسیب بسیار زیادی به رحم و تخمدان وارد شود. به عنوان مثال، ممکن است بخشی از بافت جنین داخل رحم باقی بماند و این بافت باقی مانده باعث بروز مشکلاتی مثل خونریزی و درد تخمدان و رحم شود. دستگاه سونوگرافی واژینال می تواند بخش های باقی مانده جنین را مشخص کند.
· مشکلات قاعدگی
بسیاری از بانوان در دوران بلوغ یا بعد از زایمان، مشکلات قاعدگی را تجربه می کنند. به عنوان مثال، ممکن است میزان خونریزی در دوران قاعدگی شدید باشد. این خونریزی شدید موجب کم خونی شده و بدن را ضعیف می سازد. از طرفی، برخی افراد ممکن است خونریزی زیادی نداشته باشند یا برای یک بازه زمانی طولانی مدت پریود نشوند. می توان از دستگاه سونوگرافی واژینال برای رفع مشکلات قاعدگی استفاده کرد.
یکی از بهترین دستگاه های سونوگرافی، سونوگرافی واژینال است که برای بررسی اندام های داخلی بدن بانوان مثل رحم و تخمدان مورد استفاده قرار می گیرد. این روش سونوگرافی دقت بیشتری نسبت به سایر روش های تشخیص بیماری های داخلی رحم و تخمدان دارد و توسط بسیاری از پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد. برای تشخیص بیماری های زنان مثل نازایی یا سرطان می توان از دستگاه سونوگرافی واژینال استفاده کرد.
مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.