آسیب‌های دندانی در کودکان | مجله سیب

تاریخ ارسال: 18 ژانویه 1400

شکستگی دندان

یکی از دغدغه های اصلی والدین، خطر بی توجهی به فرزندانشان است. تحقیقات نشان می دهد که حدود 25 درصد از کودکان در دوران دبستان و 35 درصد در بزرگسالی از نوعی آسیب دندان رنج می برند.

صدمات دندانی در کودکان می تواند ناشی از زمین خوردن در حین بازی، در حین یک رویداد ورزشی یا در نتیجه یک تصادف رانندگی باشد. در این مقاله از مقاله پزشکی مجله اپل به مشکلات ناشی از پوسیدگی دندان می پردازیم و در نهایت نکاتی را برای مراقبت از دندان های کودک بیان می کنیم.

آسیب غیر مستقیم به دندان ها

در بسیاری از موارد، آسیب به سر کودک می تواند منجر به شکستگی دندان یا آسیب شدید شود. درمان آسیب دندان بستگی به نوع آسیب وارده به دندان و کج بودن یا ماندگاری دندان مورد نظر دارد.

اما در این موارد توصیه می شود تا 24 ساعت پس از آسیب به دندانپزشک مراجعه کنید. در اینجا به برخی از شایع ترین آسیب های دندانی در کودکان و درمان آن ها اشاره می کنیم.

پوسیدگی غیرمستقیم دندان را درمان می کند

اگر آسیب به دندان های کودک بسیار کوچک و شدید باشد، نباید دندان ها را فشار داد. رژیم غذایی کودک باید نرم باشد و از خوردن غذاهای سفت خودداری شود، زیرا هم ناحیه آسیب دیده را تحریک می کند و هم به دندان های آسیب دیده فشار می آورد.

در این موارد، بهداشت دندان باید از قبل در نظر گرفته شود، زیرا خطر عفونت وجود دارد. برای جلوگیری از عفونت باید حداقل دو بار در هفته از شوینده های ضد میکروبی استفاده کرد.

در صورت مشاهده هرگونه تورم، آبسه یا درد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

دندان شکسته

ممکن است توسط دندان پوسیده یا دائمی شکسته شود و در برخی موارد ممکن است کودک دردی احساس نکند. با این حال، اگر یک دندان بزرگ شکسته شود، خطر درد افزایش می‌یابد و باقیمانده‌ها ممکن است به لب‌ها و زبان آسیب بزنند، زیرا آنها تیز و دندانه‌دار هستند.

اگر دندان های شکسته پیدا کردید، در صورت امکان آنها را در یک لیوان شیر یا سالین (نرمال سالین) بریزید.

در برخی موارد این امکان وجود دارد. دندانپزشک می تواند خمیر دندان را دوباره بمالد. ترمیم دندان شکسته یا جایگزینی دندان شکسته با درمان کانالی تنها راه درمان این آسیب‌ها امروزه است و درمان‌های خاص‌تری مانند روکش یا لمینت سال‌ها به تعویق می‌افتد.

پوسیدگی دندان

تغییر دندان

هرگاه دندانی آسیب ببیند، امکان تغییر رنگ آن وجود دارد. هنگامی که رگ های خونی به دلیل پوسیدگی دندان مسدود می شوند، موادی در خون مانند آهن وارد کانال های ظریف دندان ها می شوند و می توانند رنگ دندان ها را به خاکستری، آبی تغییر دهند – بنفش، قهوه ای یا حتی سیاه. این تغییر رنگ معمولاً دو هفته پس از پوسیدگی دندان رخ می دهد و همچنین می تواند زمانی که دندان قرمز می شود رخ دهد.

در حالی که این فرآیند ممکن است برگشت پذیر باشد، تاج دندان آسیب دیده ممکن است مقداری از این تغییر رنگ را به طور نامحدود حفظ کند.

اگر دندان های فرزندتان تیره می شود، بهترین کاری که می توانید انجام دهید مراجعه به دندانپزشک اطفال است. در صورت مشاهده علائمی مانند تورم و عفونت در رادیوگرافی با تغییر رنگ دندان، پزشک متخصص بسته به شرایط، کانال ریشه را درمان می کند.

اگر هیچ علامتی از عفونت در دندان تیره وجود نداشته باشد و دندانپزشک تشخیص دهد که دندان به دندان ها و لثه های مجاور آسیب نمی رساند، ممکن است اجازه دهد دندان آسیب دیده بدون انجام کاری در دهان بماند.

لازم به ذکر است که تغییر رنگ پوسیدگی دندان در کودکان تا زمانی که با بیماری همراه نباشد نیازی به درمان پالپ دندان (سوراخ مرکزی زیر عاج حاوی عروق و اعصاب خونی) یا کشیدن دندان ندارد و در بیشتر موارد دندان های شیری تغییر رنگ، تا زمانی که رشد دندان دائمی متوقف شود.

دندان هایی که از فک بیرون زده اند

بیشتر والدین وقتی از دندان‌ها و لثه‌های کودک از فک‌هایشان خونریزی می‌کنند، خجالت می‌کشند. با این حال، اگر آنها بدانند چه کاری باید انجام دهند، این احتمال وجود دارد که دندان های آنها محافظت شود.

آسیب های بعد از کشیدن دندان در شناسایی دندان ها بسیار مهم است. نصب فوری بهترین اقدام در صورت بروز حادثه است.

اگر به هر دلیلی این امکان وجود ندارد، راه دیگر استفاده از محلول مناسب برای نگهداری و انتقال دندان به نزدیکترین مرکز دندانپزشکی است.

درمان سریعتر به احتمال زیاد نتایج بهتری به همراه دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده، اگر دندان ظرف یک ساعت پس از آسیب دیدگی به جای خود بازگردد، احتمال محافظت از دندان بیشتر می شود.

والدین می توانند با انجام موارد زیر توانایی فرزندان خود را برای حفظ دندان های خود افزایش دهند:

  • با خود و فرزندانتان آرام باشید.
  • دندان ها را پیدا کنید مطمئن شوید که دندان کشیده شده وارد راه هوایی نوزاد نمی شود. اگر دندان پیدا نشد، برای معاینه نوزاد به متخصص اطفال مراجعه کنید.
  • بلافاصله دندانی را که روی تاج یافت شده است (قسمت سفید دندان) خارج کنید. از دست زدن به پایه دندان خودداری کنید. اگر دندان عفونی شده است، آن را به آرامی با آب سرد (حداکثر ده ثانیه) بشویید و سپس آن را تعویض کنید. از کودکان بخواهید که به آرامی چربی را گاز بگیرند تا دندان ها در جای خود باقی بمانند.
  • اگر امکان قرار دادن دندان بدون فشار وجود ندارد، ایمن ترین راه این است که دندان را در محلول نمک (محلول نمک متعادل هنک) نگه دارید. زیرا بهترین راه برای زنده نگه داشتن سلول های خارج از دندان است. در مواردی که این محلول ها را ندارید می توانید به جای آن از شیر استفاده کنید. در غیاب شیر، دندان ها را می توان در ظرفی حاوی بزاق کودک نگهداری کرد. تا حد امکان بهتر است از آب برای نگهداری و انتقال دندان استفاده نکنید.
  • اگر یکی از دندان های کودک کشیده شده باشد، نیازی به تعویض دندان نیست. قرار دادن دندان های شیری در جای خود می تواند به بافت طولانی دندان آسیب برساند.

4 نکته مهم برای مراقبت از دندان کودکان

  1. مراقبت از کودک آسیب دیده مهمتر از پیشگیری از آسیب دندان است. در هنرهای رزمی برای جلوگیری از ضربه به سر و دهان، استفاده از گارد (Mouth guard) خوب است.
  2. برای کودکان خردسال، مراقب باشید که هنگام بازی و راه رفتن، یک لیوان شیر یا چیز سفت را در دست نگیرید، زیرا در این سن به دلیل عدم تعادل، دندان‌های آنها ممکن است در هنگام افتادن آسیب ببیند.
  3. زمین های بازی کودکان باید دارای یک اسفنج نرم یا کف فرش شده باشند تا از آسیب دیدن آنها در هنگام سقوط، به ویژه در ناحیه صورت، جلوگیری شود.
  4. هرگز آسیب دندان را دست کم نگیرید، حتی اگر خیلی کوچک باشد و به موقع به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید.

پرسش و پاسخ

  1. اگر دندان های کودک شکسته است، آیا باید آنها را جایگزین کرد؟ خیر، این امر برای دندان های شیری امکان پذیر نیست زیرا می تواند به دندان های شیری نیز آسیب برساند.
  2. آیا آسیب به فک یا سر به دندان آسیب می رساند؟ بله امکان دارد.
  3. آیا رنگ دندان ها تغییر می کند؟ بله، اگر دندان آسیب دیده باشد، می توان این کار را انجام داد.

مسوولیت کلیه محتوای سایت بر عهده منابع اصلی بوده و بانک مشاغل اینفوجاب هیچ مسوولیتی در قبال محتوا ندارد.

دکمه بازگشت به بالا